Nichita Stănescu

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Tabel Biobibliografic3
2.FIGURI DE STIL7
3.Cuvinte derivate cu prefix si cu sufix10
4.Cuvinte formate prin conversiune10
5.CUVINTE FORMATE PRIN COMPUNERE11
6.SEMNIFICAtIA TITLURILOR12
7.VITRALIU-DEMONSTRATIA GENULUI LIRIC13
8.Cantec apartenenta titlui in raport cu poezia14
9.Ilustarea celor patru anotimpuri15
9.1 Primavara15
9.2 VARA15
9.3 Toamna17
9.4 Iarna18
10.Lucrul in echipa18
11.Chestionar20

Extras din referat:

1933-La 31 martie se naste la Ploiesti Hristea Nichita Stanescu ,fiul lui Nicolae H.Stanescu si al Tatianei N.Stanacu.Mostenaste ambele prenume de la bunici.

1940-1944-Urmeaza cursurile scolii primare in Ploiesti.Dupa doi ani si doua trimester la Scoala primara nr.5 ,din cauza razboiului se vede nevoit sa-si continuie sudiile la Busteni.

1944-1948-Este elev in clasele gimnaziale la Liceul ,,Sf.Petru si Pavel - 'din Ploiesti Este coleg cu Eugen Simion. Nu exceleaza la nicio materie,ia lectii de pian si incepe sa scrie versuri.

1948-1952-Urmeaza cursurile liceale ,tot la,,I.L.Caragiale.'' Continua sa scrie versuri ,care vor fi reunite ulterior sub numele de Argotice Desi mai toate par a fi in linia poeziilor lui Arghezi Flori de mucigai ,poetul neaga vehement orice fel de influenta :,,facusem rost si de Flori de mucigai care mi-au placut cu mult mai putin ,pentru ca,independent de existent acestei carti pe care n-o cunosteam,produsesem vreo doua sute de poeme argotice ,foarte appreciate de prietenii mei,teribiliste si obraznicite''. De asemenea ,deseneaza si caricaturi pentru gazeta de perete aliceului ,semnate simplu ,H.Colegii sunt incantati de nonconformismul versurilor si de atitudinea sfidadoare a adolescentului Nichita.Tot acum ,urmand sfatul profesorului sau de istorie,Nicolae I.Simache ,renunta la prenumele Hristea.

1952-1957-Ajunge student la Facultetea din Bucuresti ,sectia Limba si Literatura Romana ,desi visase initial Politehnica.Este coleg de an ,intre altii ,cu Matei Calinescu ,Eugen Simion si Florenta Albu.Se casatoreste in toamna lui 1952 cu o colega de grupa,Magdalena Petrescu.Casatoria dureaza doar un an.Din 1953 va fi coleg de grupa cu Doina Ciurea viitoarea lui sotie.

1957-Debuteaza cu versuri in revistele Tribuna (din Cluj) si Gazeta Literara (Bucuresti ).In Tribuna I se publica ,,Au fost oameni multi '',La lemne ,Pamant ,iar in gazeta semneaza poemul 1907.Continua sa publice in cele doua reviste ,precum si in Steaua ,iar o parte dintre poeziile aparute acum vor fi incluse in volumul de debut ,Sensul iubirii.Traduce poezii din rusa ,sarba si engleza.

1957-1960-Este corector si apoi redactor la Gazeta Literara pentru sectiunea de poezie Locuieste in conditii foarte precare ,iar situatia sa materiala e foarte modesta Printre prietenii de acum se numara Mircea Ivanescu ,Nicolae Breban ,Fanus Neagu,Nicolae Velea Il intalneste sip e Tudor Arghrzi.

1959- Incepe colaborarea la Luceafarul, care ii va publica constant poezii ,in fiecare an,cu foarte mici intermitente.Apare in E.S.P.L.A. volumul colectiv Sub semnul revolutiei :30 de tineri poeti ,in care lui Nichita I se publica patru poeme ,trei dintre ele - Sirena lui Roaita ,Cand soarele viu si Dans pe tobe - vor fi cuprinse in Sensul iubirii.Alaturi de Nichita ,mai sunt prezenti in antologie,intre altii:Cezar Baltag,Ana Blandiana ,Constanta Buzea ,Ilie Constantin ,Darie Novaceanu ,Romulus Vulpescu.

1960-Prima aparitie in paginile revistei Contemporanul.In anii urmatori vor mai urma colaborari constante la Familia,Ramuri ,Ateneum,Tomis ,Arges,Astra,Romania literara,Vatra.La sarsitul anului pleaca la tipar volumul Sensul iubirii ,care va iesi in ianuarie 1961 la E.S.P.L.A.Volumul primeste cronici positive inca dinainte de aparitie,fiind intampinat de articole semnate de Matei Cretu,Nina Cassian,Paul Georgescu,Eugen Simion,Ovid S. Crofmalniceanu.

1962-Calatoreste la Hunedoara si Resita in scopuri de documentare,pentru a pune poezia si realitatea fata in fata In iunie se casatoreste a doua oara cu Doina Ciurea,de care se va desparti in 1965.

1963-Prima calatorie in afara granitelor,in Cehoslovacia.

1964-Apare O viziune a sentimentelor la E.P.L.,pentru care primeste ,in 1965,Premiul Uniunilor Scriitorilor In vara calatoreste in Finlanda pentru a participa la o intalnire cu tinerii scriitori din Europa.

1965- La Editura Tineretului apare volumul Dreptul la timp.Este ales in comitetul de conducere ai Uniunii Scriitorilor. In mai calatoreste in Iugoslavia pentru a participa la Festivalul de Poezie de la Struga unde primeste ,,premiul mic'',acordat tinerilor scriitori.

1966-Publica ,tot la Editura Tineretului,11 Elegii,volum de seama al operei sale :editia nu cuprinde si Elegia oului,a noua.De asemena apar Versuri de Vasco Popa,in traducerea lui Nichita Stanescu.

1967-Alaturi de o delegatie aUniunii Scriitorilor,calatoreste in Austria ,Franta,Monaco.I se publica trei volume :Rosu vertical(Editura Militara),Alfa(Editura Tineretului)si Oul si Sfera(la E.P.L.).

1968-Apare volumul Laus Ptolemaei la Editura Tineretului.Tot in acest an viziteaza a doua oara Cehoslovacia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nichita Stanescu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 584 cuvinte
Nr caractere:
24 434 caractere
Marime:
40.34KB (arhivat)
Publicat de:
Maftei A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, stil, figuri de stil
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!