Moromeții - caracterizarea lui Ilie Moromete

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nascut in satul Silistea-Gumesti din zona teleormaneana, a pus la temelia gandirii sale scriitoricesti notiuni fundamentale de istorie, adevar, realitate absolut indispensabile prozei literare realiste. Satul Silistea-Gumesti a fost transformat in mod miraculos de prozator intr-un univers monadic, perfect inchis in sine si urmand legi organice. Si-a facut studiile la Scoala din Bucuresti.

Prima realitate scriitoriceasca, a ramas constanta in opera lui Marin Preda, este cea rurala, a satului romanesc din Campia Dunarii (volumele sale de nuvele), pentru ca apoi sfera sa se extinda si asupra altor medii sociale, maturitatea sa artistica ilustrandu-se in romane: Morometii I - 1955; Morometii II - 1967; Cel mai iubit dintre pamanteni, 3 volume; Risipitorii - 1962; Intrusul -1968 Marele singuratic - 1972; Delirul -1975: Satul lui Marin Preda este un univers inchis, refractar la noul ce vine dinafara si urmand ritmurile eterne ale naturii, ciclurile biologice. In ceea ce priveste taranii respecta legile, traditiile, obiceiurile si datinile, glasul pamantului pune stapanire pe intreg comportamentul lor moral.

Marin Preda exceleaza in oralitate, incarcata de ironie subtila, alternand si topind laolalta stilul direct cu stilul indirect, dand profunzime gandului omenesc. Se remarca o rara dexteritate a folosirii simultane a timpurilor verbale care amplifica perspectiva narativa; viziunea scenica, folosirea dialogului, simtul cosmic si tragic, adanca observare psihologica contureaza un mare prozator, realist-psihologic si social, cu totul original.

Romancier talentat, Preda se naste in judetul Teleorman, in Silistea-Gumesti, in familia lui Tudor Calarasu.

Termina in sat sapte clase si, intre 1937-1940, este elev la Scoala Normala din Abrud, continuata la Cristuru-Odorhei si, dupa aceea, la Bucuresti.

Ia examenul de capacitate, dar renunta la scoala.

E functionar la Institutul de Statistica. Debuteaza in 1942 cu schita Parlitu. Incurajat, publica apoi proza si e remarcat de Eugen Lovinescu la cenaclul Zburatorul. In 1948, debut editorial: Intalnirea din pamanturi. Tanarul nuvelist plateste, si el, tribut realismului socialist, ca majoritatea scriitorilor din perioada dictaturii proletariatului Prima sa capodopera este Morometii (vol. I- 1955; vol. II-1967), carte care a fost apoi ecranizata.

Caracterizarea lui Ilie Moromete Romanul Morometii, scris de Marin Preda a carui originalitate sta fara indoiala in noua viziune a lumii rurale, este unul ce prezinta foarte bine povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, mai precis din satul teleormanean Silistea-Gumesti, care cunoaste de-a lungul unui sfert din secol, o adanca si simbolica destramare.

Marin Preda pleaca in construirea personajului central Ilie Moromete de la tatal sau, Tudor Calarasu, modelul sau literar: Scriind, totdeauna am admirat ceva, o creatie preexistenta, care mi-a fermecat nu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii - Caracterizarea Lui Ilie Moromete
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 458 cuvinte
Nr caractere:
11 450 caractere
Marime:
103.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, personaje
Predat:
la liceu
Sus!