Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marin Preda a trait intre anii 1922-1980, debutul sau in anul 1948 cu un volum de nuvele neavand succesul dorit. Aparitia Morometilor volumul I in anul 1956 a atras atentia asupra talentului sau. Acesta a fost repede considerat de catre critici o capodopera.

In volumul I satul este infatisat cu cativa ani inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in vara anului 1937, o perioada in care timpul era foarte rabdator cu oamenii.

Silistea-Grumesti este o comuna mare, cu doua biserici si cu o scoala avand 450 de elevi si 7 invatatori. Familia Morometilor este numeroasa, alcatuita si din copii proveniti din alte casatorii. In a doua casatorie tatal venise cu trei baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera doua fete, Tita si Ilinca, si inca un baiat de doisprezece ani, Niculaie.

Gospodaria Morometilor pare solida si grija conducatorului ei este s-o mentina intacta. Este pentru prima oara in literatura romana cand taranul nu e stapanit de ideea de a avea pamant, ci de a-l pastra intact.

Tatal, atotstiutor, are mai multe glasuri, cand puternic si amenintator, facandu-i pe toti sa tresara de teama de teama, cand un glas schimbat si nerecunoscut, fals si ironic.

Imaginea lui Ilie Moromete stand pe stanoaga podistei si fumand nepasator vrea sa intareasca ideea timpului incremenit si prietenos. Moromte cauta sa profite de institutiile capitaliste nu se sfieste sa ia bani cu imprumut de la banca spre a-si cumpara oi si cai, isi pune la munca familia, el rezervandu-si rolul de stapan, pierde timpul in lungi conversatii cu prietenii, discutand politica are pareri indraznete despre regalitate si nu se sinchiseste de legionari. Singura sa grija e de a-si achita impozitele si datoriile contractate, amanad cat mai mult scadentele, fara sa instraineze ceva din avere.

Copiii cei mari sunt lacomi de castig si cearta pe tatal lor ca isi pierde timpul cu prietenii in loc sa mearga la munte si sa vanda graul. Catrina are unele discutii cu fii sai vitregi, Paraschiv, Nila si Achim iar Moromete poarta o discutie cu Niculae, care dorea sa se duca la scoala dar era trimis cu oile la pascut.

Lui Ilie nu-I place negustoria iar banii ii pricinuiesc o furie neputincioasa. Pamantul este facut sa dea produse, iar produsele sa hraneasca membrii familiei si sa acopere cheltuielile casei. Tinerii Moromete il au ca model pe vecinul lor, Tudor Balosu. Moromete vrea sa-I lecuiasca pe acestia de boala castigului asa ca ii lasa sa se duca de mai multe ori la munte. Insuccesul ii sperie si, imbolditi de sora tatalui, Guica, ei planuiesc sa fuga cu oile la Bucuresti pentru a face bani.

Deoarece avea datorii la fonciire si la banca, Moromete il lasa pe Achim sa plece cu oile la Bucuresti pentru a face bani.

Fiindca banii nu vin, Moromete intra la banuieli si afla de la cismarul satului ca Achim nu se mai intoarce si Nila cu Paraschiv au hotarat si ei sa fuga impreuna cu animalele ramase, caii.

Este momentul cand incepe declinul personal Spargerea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
795 cuvinte
Nr caractere:
3 636 caractere
Marime:
10.06 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, actiune
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Morometii - Varianta 9
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Morometii" publicat de Marin Preda in doua volume ( 1955;1967) este un roman realist modern,...
Morometii reprezinta povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii care cunoaste de-a lungul...
- romanul debuteaza cu sosirea familiei Moromete de la camp, cand baietii fug sa se odihneasca,...
Desi despre taranul roman s-a scris mult pana la M. Preda, Morometii este un roman original, in...
Debutul extraordinar al lui Marin Preda ("Intalnirea din pamanturi" -1948) nu l-a...
Sus!