Monăstirea Argeșului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Baladele populare nu sunt evocari de fapte eroice invesmantate intr-o aura legendara, ci ele dezvaluie o conceptie specific romaneasca despre viata terestra si cea cosmica, despre rostul si destinul uman, despre arta.

Intelepciunea ciobanului si cea a mesterului constructor depasesc limitele unei intelegeri de rand a lucrurilor si merg catre esente, spre ceea ce imobillizeaza, da sens si finalitate actiunilor omenesti, intemeind viata pe ideea jertfei de sine, care purifica si edifica totdeauna. Cele doua personaje mitice din cele mai cunoscute si raspandite balade romanesti oficiaza rituri sacrificiale. Precum Miorita, balada cu subiect legendar Manastirea Argesului sugereaza raporturile dintre existenta si arta, libertate si necesitate, dintre viata si moarte. Vechimea baladei este de cateva secole, referindu-se la intemeitorul Tarii Romanesti, potrivit traditiei descalecase in acest teritoriu venind din Tara Fagarasului, la mijlocul secolului al XIV-lea-personajul legendar se identifica dupa apelativul Negru-Voda; numele arhitectului nu este reprodus in conformitate cu realitatea istorica, insa traditia i-a atribuit lui Manole construirea marelui edificiu bisericesc Curtea de Arges.

Personalitatea lui Negru-Voda este complexa si poate fi interpretata intr-o maniera dihotomica. El se deplaseaza, insotit de o suita formata din arhitectul Manole si noua mesteri mari, calfe si zidari, sa gaseasca pe un mal frumos al Argesului un amplasament potrivit telurilor sale constructive. Voda il gaseste cu ajutorul unui ciobanas, care-l avertizeaza ca este un teritoriu nefast, pe care nici iarba nu creste.

Cei noua mesteri formeaza un personaj colectiv, care actioneaza in chip solidar. Nu sunt adevarati creatori, ci numai executanti priceputi ai planului exceptional imaginat de Manole. Precum in cazul lui Negru-voda, personalitatea lor se dezvaluie cititorilor intr-un mod ambiguu; nu se stie daca intr-adevar hazardul i-a ocolit, socotindu-i niste victime nesemnificative sau dimpotriva, si-au tradat juramantul si pe conducatorul lor, avrtizandu-si sotiile si surorile sa nu se apropie de manastire un timp. Cert este ca din lipsa de caracter sau din egoismul instinctului de conservare tipic omenesc ei se inveselesc la vederea Anei, intelegand ca jertfa nu le va apartine. Necinstea sau numai lasitatea o vor plati cu moartea, esuand in incercarea de a imita zborul pasarilor cu aripi confectionate din sindrili usoare, despicandu-si trupurile la baza constructiei.

Protagonistul baladei legendare este conceput de rapsod ca un erou dilematic, obligat sa consimta la un sacrificiu tot atat de mare ca si forta inzestrarii lui spirituale.

Manole are un vis profetic care ii dezvaluie solutia ritualica a posibilitatii de a savarsi in piatra idealul sau arhitectural. El comunica revelatia sa onirica discipolilor si jura cu totii sa o zideasca pe cea dintai sotioara roi sorioaracare va ajunge la manastire in dimineata urmatoare. Cinstit si om ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monastirea Argesului - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
841 cuvinte
Nr caractere:
4 755 caractere
Marime:
11.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, Balada
Predat:
la gimnaziu
Sus!