Modele epice în romanul interbelic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Prezentare generală
Concepte operaționale
Modelul epic complementar al romanului interbelic românesc
Romanul realist-obiectiv ˝Ion˝- Liviu Rebreanu
Romanul realist balzacian ˝Enigma Otiliei˝- George Călinescu
Romanul modern de analiză psihologică ˝Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de râzboi˝- Camil Petrescu
Romanul experienței ˝Maitreyi˝- Mircea Eliade

Extras din referat:

Prezentare generală

Perioada interbelica este perioada dintre cele doua razboaie mondiale,respectiv perioada dintre anii 1918-1939. Inceputul literaturii romane interbelice ar putea fi anul 1919, an in care apare prima revista care isi propune sa se ocupe din nou, dupa razboi, exclusiv de literatura: "Sburatorul" , de Eugen Lovinescu. Niciodata literatura romana nu a avut intr-o singura perioada atatia reprezentanti ilustrii precum Sadoveanu , Arghezi , Rebreanu , Calinescu , Camil Petrescu. Aceasta perioada a adus o serie de personalitati ale literaturii romanesti, cei mai reprezentativi fiind: Hortensia Papadat-Bengescu , Camil Petrescu si Liviu Rebreanu.

Concepte operaționale

Scurta istorie a romanului in literatura naționala

Asistam , la inceputul secolului al XXI-lea , la un fenomen de amploare: romanul devine cel mai raspandit mod de expresie literara .Intre 1845-1865, adica intr-un interval de 20 de ani , se tiparesc in jur de 20 de opere pe care specialistii le-au inclus in categoria romanului. Printre acestea amintim:"Elvira sau amorul far` de sfarsit" , roman al carui autor a ramas necunoscut ,"Tainele inimei" - M.Kogalniceanu ,"Serile de toamna la tara"-Alecu Cantacuzin, "Manoil" si "Elena"-Dimitrie Bolintineanu, "Misterele casatoriei"- Constantin Aricescu, etc. O alta etapa importanta in istoria romanului romanesc este cea a consolidarilor. Aceasta debuteaza cu primul roman autohton de certa valoare "Ciocoii vechi si noi"-Nicolae Filimon si se prelungeste pana catre Primul Razboi Mondial .

Perioada interbelica

Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de ani dintre cele doua Razboaie Mondiale.In noul cadru social, cultura Romaniei a cunoscut o inflorire fara precedent. Numerosi intelectuali s-au pronuntat pentru modernizarea societatii, care trebuia sa aiba la baza factorul cultural si moral.

Modelul epic

Sintagma" model epic" desemneaza procedeul prin care viziunea realitatii capata expresie fictionala si poate servi ca referinta si punct de plecare al creatiei prin prestigiul valorii. Scriitorii interbelici au ca modele epice operele lui Balzac, Proust , Dostoievski , Lampedusa, deja consacrate pe plan european , iar scrierile lor vor deveni modele epice pentru alti creatori romani , contemporani sau succesori. Literatura romana , prin pana creatorilor sai , si-a tras mereu seva din literatura europeana , urmand modele din cultura greaca , franceza, germana, italiana.

Romanul

Romanul este o specie a genului epic , in proza, de mari dimensiuni, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative , organizate prin alternanta sau inlantuire, cu o intriga ampla si complicata. Personajele numeroase , de diverse tipologii , dar bine individualizate , sunt angrenate in conflicte puternice , iar structura narativa realista profileaza o imagine consistenta si profunda a vietii. Principalul mod de expunere este naratiunea, iar personajele se contureaza direct, prin descriere , si indirect , prin propriile fapte, ganduri , vorbe, cu ajutorul dialogului , al monologului interior si al introspectiei auctoriale.

Bibliografie:

George Ivaşcu, Istoria literaturii române- Editura Ştiinţifică, anul 1969

Adrian Costache, Adrian Săvoiu, Florin Ioniţă, M.N. Lascăr - Manual pentru clasa a 11a de Limba şi Literatura română- Editura Art - Bucureşti 2009;

Alte surse:

http://www.scritub.com/literatura-romana/Romanul-romanesc-in-perioada-i251416205.php

https://www.scribd.com/doc/142104788/Modele-Epice-in-Romanul-Interbelic-studiu-de-caz-la-limba-si-literatura-romana

http://www.referatele.com/referate/romana/online48/Perioada-interbelica---Romanul-romanesc-in-perioada-interbelica---Ion--Paduera-Spanzuratilor--Fratii.php

https://www.scribd.com/doc/112481942/MODELE-EPICE-IN-ROMANUL-INTERBELIC

http://deacoffee.com/enigma-otiliei-g-calinescu/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ultima_noapte_de_dragoste,_%C3%AEnt%C3%A2ia_noapte_de_r%C4%83zboi

http://www.poezie.ro/index.php/essay/177944/Paralela_intre_romanul_traditional_si_modern

https://ro.wikipedia.org/wiki/Maitreyi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modele epice in romanul interbelic.docx
  • Modele epice in romanul interbelic.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, pptx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 202 cuvinte
Nr caractere:
34 214 caractere
Marime:
1.16MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Sus!