Previzualizare referat:

Extras din referat:

Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante, o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei. Nu se pote face o datare, oricat de aproximativa, a nasterii baladei, ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc, proces ce acopera intreaga existenta, in timp si spatiu, a literaturii noastre populare. Asa cum este ea mai bine cunoscuta, balada este varianta descoprita de Alecu Russo la Soveja, in Vrancea si publicata de Alecsandri, mai intai in 1850, in revista, Bucovina, apoi in prima colectie de poezii populare tiparita la noi, Balade (Cantice batranesti) adunate si indreptate, (Partea I, 1852), fiind reprodusa ulterior in volumul, Poezii poporale ale romanilor, (1866). De la prima publicare a baladei si pana astazi s-au cules si s-au tiparit peste 1000 de variante, dintre care 230 se afla grupatein volumul, Miorita. Tipologie, circulatie, geneza, texte, celelalte adaugandu-se prin culegeri efectuate dupa aceasta data. Dintre tote ipotezele referitoare la originea baladei, potrivit carora ar avea la baza a. ) un fapt real petrecut intre pastori pornind de la rialitatea economica dintre ei, b. ) un cantec liric ciobanesc sau c. ) un bocet, cea mai plauzibila este ea de-a doua, avand in vedere lirismul pronuntat al textului. Titlul, format din diminutivul, miorita, sugereaza si el gingasia, delicatetea sufleteasca protagonistului si duiosia sentimentelor si anticipeaza incarcatura afectiva a tetului, lirismul sau sfasietor in anumite momente. Definita drept, cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, cea mai nobila manifestare poetica a neamului nostru, Miorita face parte din cele 4 mituri fundamentale ale poporului roman (G. Calinescu), simbolizand, existenta pastorala a poporului roman, alaturi de mitul etnogenezei (Traian si Dochia), mitul estetic al jertfei creatoare (Mesterul Manole), mitul erotic (Zburatorul). Compozitional, subiectul baladei este redus la 4 teme fundamentale: - cadrul epic initial; - mioara nazdravana; - testama.) Definirea si geneza

Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei .

Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .

Asa cum este ea mai bine cunoscuta , balada este varianta descoprita de Alecu Russo la Soveja , in Vrancea si publicata de Alecsandri , mai intai in 1850 , in revista ,, Bucovina ,, , apoi in prima colectie de poezii populare tiparita la noi , ,, Balade ( Cantice batranesti ) adunate si indreptate,, ( Partea I , 1852 ) , fiind reprodusa ulterior in volumul ,, Poezii poporale ale romanilor ,, ( 1866 ) .

De la prima publicare a baladei si pana astazi s-au cules si s-au tiparit peste 1000 de variante , dintre care 230 se afla grupatein volumul ,, Miorita . Tipologie , circulatie , geneza , texte ,, , celelalte adaugandu-se prin culegeri efectuate dupa aceasta data .

Dintre tote ipotezele referitoare la originea baladei , potrivit carora ar avea la baza a. ) un fapt real petrecut intre pastori pornind de la rialitatea economica dintre ei , b.) un cantec liric ciobanesc sau c.) un bocet , cea mai plauzibila este ea de-a doua , avand in vedere lirismul pronuntat al textului .

b.) Explicitarea titlului

Titlul , format din diminutivul ,, miorita ,, , sugereaza si el gingasia , delicatetea sufleteasca protagonistului si duiosia sentimentelor si anticipeaza incarcatura afectiva a tetului , lirismul sau sfasietor in anumite momente .

c.) Structura compozitionala

Definita drept ,, cea mai frumoasa epopee pastorala din lume ,, , ,, cea mai nobila manifestare poetica a neamului nostru ,, , Miorita face parte din cele 4 mituri fundamentale ale poporului roman ( G.Calinescu ) , simbolizand ,, existenta pastorala a poporului roman ,, , alaturi de mitul etnogenezei ( Traian si Dochia ) , mitul estetic al jertfei creatoare ( Mesterul Manole ) , mitul erotic ( Zburatorul ) .

Compozitional , subiectul baladei este redus la 4 teme fundamentale :

- cadrul epic initial ;

- mioara nazdravana ;

- testamentul ciobanului moldovean ;

- presupusa aparitie a maicutei batrane.

!!!!! Tema fundamentala care le insumeaza pe toate 4 , este cea a raportului fiintei umane cu sine insasi si cu lumea care o inconjoara .

!!!! Acestor teme li se subordoneaza mai multe motive : motivul transhumantei , complotului , mioarei nazdravane , testamentului , alegoriei moarte - nunta si motivul maicutei batrane . Acestea se structureaza in 3 parti , in care elementele epice , lirice si dramatice se impletesc armonios . entul ciobanului moldovean; - presupusa aparitie a maicutei batrane. !!!!! Tema fundamentala care le insumeaza pe toate 4, este cea a raportului fiintei umane cu sine insasi si cu lumea care o inconjoara. !!!! Acestor teme li se subordoneaza mai multe motive: motivul transhumantei, complotului, mioarei nazdravane, testamentului, alegoriei moarte - nunta si motivul maicutei batrane. Acestea se structureaza in 3 parti, in care elementele epice, lirice si dramatice se impletesc armonios. c. ) Prima parte cuprinde primele 2 motive- al transhumantei si al complotului - si este prin excelenta epica, nararea facandu-se obiectiv. Ea corespunde ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miorita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 475 cuvinte
Nr caractere:
8 595 caractere
Marime:
11.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
miorita, Balada
Predat:
la gimnaziu
Sus!