Marea Unire in literatura

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa cum bine se stie, literatura pune in lumina creatia artistica al carei mod de exprimare este limba. Timpul reprezinta factorul principal ce a adus in prim plan produsele culturale, operele literare, personalitatile emblematice. Astfel, literatura a reflectat, cu fidelitate, diferentele si evolutia starii de spirit individuale si aspiratiile sociale si politice colective ale generatiilor de-a lungul vremii.

Poezia si proza din anul 1830 si, in special, din anul 1840, constituie o literatura cu mesaj. Multe dintre scrierile acestei perioade au fost inspirate de credinta mostenita de la iluminism, potrivit careia, literatura avea o valoare didactica inerenta. Creativitatea era subordonata idealurile unitatii si independentei nationale si eforturilor de a autohtoniza inspiratia, directionand-o spre istorie, folclor si peisajul local.

Un rol fundamental in promovarea patriotismului il are Mihail Kogalniceanu,contribuind la aparitia programului "Dacia literara". Revista aduce in prim plan natiunea si valorile sale, prin prezentarea unor evenimente majore ale istoriei Romaniei. Aceasta a deschis paginile sale unor poeti si prozatori de frunte, cu scopul de a incuraja promovarea si dezvoltarea unei literaturi originale. Programul revistei avea numerosi aderenti in Tara Romaneasca, unul dintre cei mai entuziasti a fost Nicolae Balcescu, infocat al istoriei, care credea, fara limite, in capacitatea acesteia de a educa natiunea si de a mobiliza resursele sale in scopul indeplinirii telurilor politice si sociale. Nicolae Balcescu afirma "Vrem sa fim o natie, una puternica si libera...caci voim fericirea noastra si avem o misie de indeplinit in omenire". Misiunea impletirii curentelor de gandire cu privire la istorie, literatura si limba intr-o doctrina culturala coerenta care s-ar putea numi "pasoptism literar", a fost asumata de scriitorii stransi in jurul "Daciei literare", revista infiintata la Iasi, in 1840, de Mihail Kogalniceanu.

De asemenea, remarcat prin creatiile sale privitoare la Unire se face si Vasile Alecsandri, ce scrie, in anul 1848, poezia "Catre romani", intitulata mai tarziu, "Desteptarea Romaniei". Tema poeziei este lupta pentru libertatea nationala, pentru afirmarea idealurilor revolutiei de la 1848, pentru cultivarea patriotismului. "Desteptarea Romaniei" indeamna trezirea poporului roman si afirmarea constiintei nationale. Opera pune in lumina sentimentele de mandrie, de respect, de iubire pentru patrie.De asemenea, cu prilejul incoronarii regelui Carol I, din anul 1881, Vasile Alecsandri realizeaza textul "Imnului regal roman". Totodata, semnificative pentru infaptuirea Unirii sunt si creatiile unor scriitori importanti, precum Alexandru Vlahuta("Amurg si zori"), Octavian Goga("Fara tara"), creatii publicate in "Romanul", aparut in anul 1911, ce asaza in plan central aspiratia spre libertate, independenta si autonomie.De asemenea, poeziile care "canta" Unirea erau din ce in ce mai numeroase in paginile "Romanului", pe masura ce evenimentul se apropia, dar dupa petrecerea acestuia, poetii "au cantat" realizarea visului de secole al romanilor din Ardeal.

Dupa Marea Unire, realizata la Alba Iulia, la data de 1 decembrie 1918, zi importanta pentru poporul roman, literatura a traversat o perioada de mare efervescenta. In acest sens, numarul ziarelor si revistelor a crescut considerabil. Se impun personalitati precum, Mihail Kogalniceanu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Eugen Lovinescu, prin lucrarile publicate ce au avut un rol important in modernizarea si europenizarea tarii.

Asadar, literatura oglindeste atat istoria, cat si valorile nationale, evidentiate prin intermediul operelor literare, pe care marii scriitori ai vremii le promoveaza si care imprima asupra vietii poporului, valori distincte, pastrate si cinstite pana in prezent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
631 cuvinte
Nr caractere:
3 391 caractere
Marime:
16.51 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
17.03.2018
Structură de fișiere:
  • Marea Unire in literatura.docx
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
In evolutia sa, literatura romana a cunoscut o serie de etape fundamentale, incepand cu...
Inainte de a intreprinde unele investigatii in legatura nemijlocita cu tema acestei lucrari, e...
La 18 ianuarie 1848 se naste la Siria, langa Arad, Ion Slavici, al doilea din cei cinci copii ai...
S-a spus despre perioada comunista ca poate fi impartita in trei mari perioade in ceea ce...
Pasoptismul literar este pregatit de aparitia revistei Dacia litarara, al carei program traseaza...
Sus!