Previzualizare referat:

Extras din referat:

Opera lui nu-i cel mai mare dintre poemele eroice numai pentru ca nu s-a intamplat sa nu fie cel dintai. Titlul acesta a fost castigat o data pentru totdeauna de Homer, pe care grecii se multumeau sa-l numeasca Poetul. Pentru greci, acesta era ca un simbol al neamului elenic, avand o autoritate necontestata in domeniul istoriei lor vechi. Platon spune ca unii greci erau convinsi ca, Homer a fost dascalul Eladei si ca merita pe deplin sa fie luat ca invatator in toate treburile obstii. Deschizand Iliada si Odiseea, cititorul s-ar asteptasa descopere un fel de Biblie sau vreun mare tratat de filozofie: nu gaseste insa decat doua lungi poeme epice inchinate razboiului de zece ani dintre troieni si greci si suferintelor indurate in drumu-i spre casa de Odiseu, caruia romanii aveau sa-i zica mai tarziu Ulise. Drept vorbind, pare probabil ca Iliada si Odiseea, asa cum le citim, sunt operele a doi oameni diferiti, nu ale unuia singur. Locul lor e la inceputul literaturii grecesti-si deci europene-alaturi de Hesoid care traia Grecia centrala, in tinutul numit Beotia.

Cercetatorii cred ca ca Iliada, si poate si Odiseea n-au fost compuse in Grecia continentala, ci fie intr-o insula a Marii Egee, fie in Asia Mica.

Ori de cate ori se intoarce spre trecut, si mai ales spre o vreme indepartata, mintea umana altereaza in chip ciudat perspectiva timpului: veacurile se transforma in ani; mileniile in decenii. E nevoie de un efort constient pentru a ne da seama ca o penetratie prelungita timp de secole nu se putea infatisa celor ce participau la ea ca o unica desfasurare, ca deci nici grecii, nici localnicii in lumea carora acestia isi faceau drum nu puteau intelege la ce mare fenomen luau parte.

Din punct de vedere biologic si cultural, au fost veacuri de absoluta intrepatrundere. Amintirea limpede a acestei situatii staruie in Odiseea, acolo unde eroul spune, citand laolalta numiri grecesti si bastinase: E o tara, pe nume Creta, in mijlocul marii intunecate ca vinul. si in ea, puzderie de oameni si noua zeci de cetati. Grecii au trebuit sa astepte o mie de ani pana sa dobandeasca un nume, iar astazi au chiar doua. Pe limba lor isi zic eleni, iar tara lor e Elada. Graeci, e numele pe care li l-au dat romanii si care s-a raspandit in toata Europa. Vecinii lor rasariteni le dau chiarun al treilea nume: ionieni, adica, oamenii din Iavan, cum sunt numti in Biblie.

In marea arhiva hitita descoperita la Bogaz-Kioi, in nordul Turciei centrale, s-au pastrat, din perioada 1365-1200 i. e. n., mai multe referiri la un regat numit Ahiyava, intre ai carui carmuitori unul poarta numele Atarsiyas. Limba vorbita de noii veniti in Grecia se claseaza printre cele care constituie numeroasa familie indo-europeana. Timp indelungat, pana spre anul 300 i. e. n., limba greaca a fost o limba cu numeroase dialecte. Pana si artificialul dialect poetic al lui Homer, cu fondul sau eolian, cu multele-i cuvinte nascocite si forme create pentru ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumea Lui Odiseu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 010 cuvinte
Nr caractere:
9 244 caractere
Marime:
17.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
odiseu, opera
Predat:
la liceu
Sus!