Previzualizare referat:

Extras din referat:

Potrivit Dictionarului de termeni literari Cuvantul basm este derivat din vechea slava de la basni ceea ce inseamna nascocire, scornire. Termenul defineste o specie a epicii populare si culta cu raspandire mondiala, in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare (feti-frumosi, zane, animale nazdravane) aflate in lupta cu fortele nefaste ale naturii sau ale societatii, simbolizate prin balauri, zmei, vrajitoare, pe care ajung a le birui pana la urma. Basmele au ramas de-a lungul veacurilor operele cele mai indragite de copii, incepand din primii ani ai copilariei si pana aproape de adolescenta. Producand o impresie puternica asupra imaginatiei si sensibilitatii copiilor, prin morala lor pozitiva si usor de receptionat, basmele au o deosebita insemnatate educativa.

In basme domina fantasticul atat in cadrul in care se desfasoara actiunea, cat si in prezentarea personajelor care fie ca au calitati hiperbolizate, supraomenesti, fie ca sunt fiinte cu infatisari si insusiri supranaturale, sau obiecte care au insusiri neobisnuite.

Tema basmelor este lupta dintre bine si rau, care se termina intotdeauna cu victoria binelui Adeseori tema basmului se sprijina pe conflictul cauzat de inegalitatile sociale, pe contrastul dintre bogatie si saracie, dintre harnicie si lene, dintre modestie si ingamfare, curaj si lasitate, viclenie si cinste, dintre adevar si minciuna.

Eroul pozitiv al basmelor este in majoritatea cazurilor Fat-Frumos, pe care il gasim sub denumiri felurite, dar intrupand intotdeauna aceleasi calitati. El este de obicei un om puternic, viteaz si hotarat, perseverent in realizarea telului sau.

El nu reuseste numai datorita fortei fizice si vitejiei, ci si datorita istetimii, prezentei de spirit si curajului sau.

Eroul pozitiv al basmelor este adesea fiu de oameni saraci, ca in basmele Tugulea, fiul unchiasului si al matusii sau Ciobanasul cel istet. Uneori, la inceputul basmului, eroul principal e prezentat chipes, stralucind de frumusete si plin de voiosie. Alteori apare lipsit de stralucire, este o figura neinsemnata, pe care ceilalti frati mai mari il considera inferior (Calin, Tugulea). In realitate, el este numai lipsit de experienta vietii. In desfasurarea actiunii basmului el reuseste sa-si puna in evidenta calitatile sale deosebite, dovedind ca nu este nici prost, nici naiv sau nefolositor, cum se credea, ci ca, dimpotriva, are cele mai alese insusiri. El este de obicei ultimul dintre cei trei frati si e desconsiderat de acestia (Prislea cel voinic si merele de aur; Harap Alb). Fata de fratii sai considerati mai destepti, dar care in realitate sunt sireti si invidiosi, hrapareti si egoisti, Praslea, cel de-al treilea dintre frati, se deosebeste prin umanism, cinste, curaj, indemanare, iscusinta etc.

O alta caracteristica a eroului principal din basme este mila lui pentru diferite vietuitoare, care, la randul lor, il ajuta sa invinga toate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumea basmului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 160 cuvinte
Nr caractere:
11 692 caractere
Marime:
14.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basme, literatura
Predat:
la gimnaziu
Sus!