Literatura română sub comunism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a spus despre perioada comunista ca poate fi impartita in trei mari perioade in ceea ce priveste literatura: perioada proletcultismului (1948-1964), perioada liberalizarii si a deschiderii (1964-1971) si o perioda de degradare, cand Ceausescu incearca sa imprime o nota nationalista comunismului.

Prima este perioada unui holocaust cultural, cand elitele au fost marginalizate, o cultura complet acaparata de ideologia marxista, in varianta ei ruseasca. Astfel, in literatura canonul realismului socialist a castigat tot mai mult teren. Acesta trebuia sa redea realitatea cat mai direct, dupa cum partidul o impunea, ceea ce creeaza o literatura aservita comunismului. Perioada s-a mai numit si << proletcultista >>, dupa numele curentului cultural aparut in Uniunea Sovietica dupa Revolutia din Octombrie ale carui principii estetice se reduceau la ideea formarii unei culturi ,,pur proletare" si care respingea intreaga mostenire culturala a trecutului.

Dislocarea culturii incepe cu atacurile impotriva scriitorilor consacrati precum Blaga, Arghezi, Calinescu, cu infiintarea cenzurii ce stabilea ce autor putea fi tiparit sau nu, cu aruncarea in inchisoare a dizidentilor sau a celor ce erau doar banuiti ca erau adversari ai regimului.

Chiar scriitori importanti au scris in ceea ce Eugen Negrici denumea << literatura aservita in etapa destalinizarii formale >>. Mai mult, criticul considera ca toata literatura scrisa in perioada comunista e o forma de patologie. Astfel, despre nuvela << Ana Rosculet >> a lui Marin Preda spune ca a fost scrisa pentru a atenua protestele criticilor de partid iritati de naturalismul volumului de debut (Intalnirea din pamanturi). Cu toate acestea, << ea nu a domolit energia demolatoare a inchizitiei literare, care avea nevoie de cazuri exemplare propice exercitiului mistic al cantaririi devierilor de la norma. >> Mai mult, in opinia criticului, Preda a mai facut o a doua concesie prin publicarea nuvelei << Desfasurarea >>, pe care a tiparit-o de asemenea sub presiunea avertismentelor repetate venite din zona puterii numultumite de rezistenta primelor carti la totala cliseizare.

Bibliografie:

1. Eugen Negrici - Literatura romana sub comunism

2. Eugen Simion - Scriitori romani de azi, vol 2, Casa de Editura << Litera >>, 1998

3. Dictionarul Explicativ al limbii Romane - editie online http://dexonline.ro/

4. Nicolae Manolescu - note de curs

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Literatura romana sub comunism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 102 cuvinte
Nr caractere:
6 440 caractere
Marime:
11.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura romana, comunism
Predat:
la gimnaziu
Sus!