Letopisetul Tarii Moldovei De La Aron Pumnul Incoace Miron Costin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Miron Costin este continuatorul cronicii lui Grigore Ureche. In letopisetul sau el prezinta elemente di istoria Moldovei cuprinse intre 1594-1661, adica de la a doua domnie a lui Aron Voda pana la urcarea pe tron a lui Dabija Voda.

Descendent al unei importane familii boieresti din Moldova, Costin isi face studiile in Polonia la Liovfiind cunoscator al limbilor de circulatie internationala din acea perioada (filozofie etc.

). Letopisetul lui Miron Costin e precedat de o lucrare intitulata O sama de cuvinte din ce tara au iesit stramosii lor de neamul Moldovenilor. Aceasta lucrare ar fi trebuit sa fie o introducere facuta cronicii dar materialul fiind prea valoros autorul a facut din aceasta o creatie de sine statatoare. Se afirma in paginile acestei lucrari ideea responsabilitatii scrisului eu voi da sama de ale mele toate cate scriu. Sunt reluate teoriile din letopisetul lui Ureche, contunuitatea, unitatea si latinitate limbii romane.

De neamul moldovenilor este scrisa ca o reactie impotriva cronicarilor care au interpolat letopisetul lui Ureche. Mania lui costin se indreapta impotriva lui Simion dascalul si a lui Misail calugarul. Acest eveniment poarta numele in istoriografie de cearta cronicarilor. Geneza letopisetului are la baza izvoare straine dar si izvoare interne. Pentru ultima perioada oglindita in cronica sa Miron Costin foloseste amintirile boierilor batrani, povestirile tatalui sau, fost sfetnic al domnului Miron Barnovski si chiar propriile fapte de viata.

Letopisetul cuprine prezentarea a 66 de ani din istoria Moldovei timp in care se succed la tron 22 de domnitori. Este o vreme a marilor infruntari sociale si politice.

Cea mai mare importanta in cronica sa i-o acorda domnitorului Dimitrie Cantemir care domnise doar noua ani. Miron costin fusese sfetnic al acestuia si din acest punct de vedere dezvaluie personalitatea complexa a domnitorului.

Alti domnitori surprinsi in letopisetul lui Costin sunt: Aron voda, Dabija voda, Dumitrascun voda, Duca voda, Dimitrie si Constantin Cantemir etc.

La polul opus domniei lui Dimitrie Cantemir se afla domnia lui Dumitrascu voda, un batran decazut care face mare paguba tarii.

Arta narativa a letopisetului Trasaturile artei naretive prezente in letopisetul lui Contin sunt tehnica detaliului, portretului si descrierea.

Reputatia cronicarului de om cu o personalitate si o cultura complexa e relevata si prin scrierea poemului filozfic Viata lumii. Tema acestui amplu poem este fugit irreparabile tempus (trecerea implacabila a timpului). Aceasta tema cu origine in literatura latina este asociata motivelor fortuna labiris si vanitas vanitatum. Fortuna labiris inseamna soarta schimbatoare si vanitas vanitatum inseamna desertaciune desertaciunilor.

Cronica polona si Poema polona prezinta istoria privita in paralel a Moldovei so a Munteniei.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
420 cuvinte
Nr caractere:
2 455 caractere
Marime:
66.75 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Letopisetul Tarii Moldovei De La Aron Pumnul Incoace Miron Costin - Varianta 1
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
A fost scrisa de Miron Costin in ultimii anin ai vietii sale dupa multa ezitare si numai cand...
Necesitatea unei reinterpretari a culturii romane Cultura romana parcurge azi un dramatic proces...
I. Obiectul Istoriei limbii romane Istoria limbii romane sau Gramatica istorica, cum era numita...
Cuvant inainte Psihologia sociala sau psihosociologia, cum cred ca este mai corect sa denumim...
Retragerea aureliana de pe teritoriul Daciei, din 275, a deschis calea incursiunilor populatiilor...
Sus!