Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gala Galaction a imbogatit patrimoniul literaturii nationale cu numeroase romane, nuvele, schite, amintiri, insemnari de calatorie, traduceri, devenind astfel unul dintre cei niai vigurosi si mai originali scriitori romani din acest veac. Coordonatele personalitatii scriitorului sunt sensibilitatea, firea imaginativa, receptivitatea la tot ce inseamna durerea si dragostea, umana. Garabet Ibraileanu il socotea un sti list de mana intai, iar G. Calinescu un mare artist, capabil de-a pune probleme de constiinta. Intr-adevar, nuvelele care l-au consacrat pe acest mare povestitor: Moara lui Califar, De la noi la Cladova, Gloria Constandini, in padurea -Cotosmanei, Copca radvanului. Langa apa Vodislavei, La Vulturi! , Zile si necazuri din zavera, infatiseaza dureri si framantari omenesti, conflicte sociale si morale. Ele au fost stranse de autor in volumele Bi sericuta din razoare (1914) si Clopotele din manastirea Neamt (1916). Gala Galaction a mai scris si romane: La raspantie de veacuri (autobiografic), Roxana si Papucii lui Mahmud (cel mai izbutit dintre ele) Publicata initial in revista Viata Romaneasca din 1912, si inclusa, ulterior, in volumuj sau de debut Bisericuta din razoare, nuvela La Vulturi! reprezinta o pagina din trecu tul zbuciumat al poporului nostru, din suferintele indurate in timpul cotropirii turcesti ce a urmat revolutiei lui Tudor Vladimirescu.

Tema nuvelei o constituie, asadar, evocarea unui episod din lupta pentru independenta nationala a locuitorilor Tarii Romanesti, la inceputul veacului trecut.

Structura compozitionala.

Exista in nuvela La Vulturi! doua planuri de des fasurare a actiunii in timp: A - Exista un timp al trecutului, un timp continuu, istoric, sustinut de pribegiile lui Danila, care corespunde cu istoria poporului roman in perioada stapanirii turcesti, fiind realizat cu ajutorul descrierii. Perioada reliefata - ca durata - intr-un plan al rememorarii (al aducerii aminte), e sustinuta epic prin invocatia lui Mos Danita din finalul nuvelei, * h B. - Exista un timp al actiunii directe, care cuprinde fapte petrecute in cuibul de vulturi si se realizeaza cu ajutorul Agripinei, fiica lui Mos Danila, si mama a trei copii.

Infatisand cadrul actiunii si momente semnificative din biografia, lui Mos Danila, primul plan are si rol de expozitiune dezvoltata. Gala Galaction fixeaza cadrul natural in care au loc intamplarile si prezinta oamenii care participa la ele.

Tabloul de natura, conturat mai ales prin imagini plastice, este static, realizat cu ajutorul descrierii. Autorul zugraveste o atmosfera de maretie si lumina, solicitand mai intai ochiul sa descopere uimit un tablou - cadru de viata si de moarte, de inaltari si de prabusiri. La structurarea lui contribuie, cu mare succes, contrastul dintre diverse elemente ale imaginii globale a reliefului: intr-o zi cu soare, culmile Scripetelui, colturoase si limpezi ca o cununa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • La Vulturi - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 983 cuvinte
Nr caractere:
16 636 caractere
Marime:
11.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!