Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jocul oricat de ciudat ar parea este indispensabil, fiind asemanator cu mancarea si apa fara de care oamenii nu ar putea trai. Oamenii au nevoie de joc pentru a se relaxa si pentru a-si continua activitatiile. Numai asa putem explica de ce exista atatea tipuri de jocuri: de societate, de noroc, de indemanare, de cuvinte, sportive, de inteligenta, de limbaj, publice, de cuvinte etc. Desi toate acestea enumerate au propria lor defintie, nici una nu o poate contrazice, exclude sau include pe cealalta, de unde rezulta ca jocul poate fi denumit in multe moduri exprimand diverse functii. Deci jocul poate intruchipa, reprezenta cele mai diverse dorinte de relaxare ale omului.

Jocul, indiferent de natura sa presupune anumite abilitati: fizice, intelectuale, de inteligenta, de indemanare; jocul solicitandu-l pe jucator. Desi pentru a castiga trebuie depus efort si de obicei este greu sa castigi, oamenii tot practica jocul, semn ca asa se relaxeaza ei, prin acea senzatie placuta a castigului. Jocul in general, are doua componente principale: componenta biologica sau fiziologica care are legatura cu abilitatiile fizice si componenta psihica sau mentala care tine de gandire. In nici un joc nu putem elimina aceste doua componente; putem lua ca exemple doua jocuri concrete - in fotbal putem vorbi de psihic la jucatori, de moralul acestora, curajul pe care il au in fata adversarului, dar si la un joc de sah intre mari maestrii in care poate sa existe un consum fizic ridicat.

Jocul nu a fost inventat de catre oameni, pentru ca si animalele (de obicei puii) se joaca. Ca si in jocul oamenilor exista anumite reguli ce trebuie respectate, diferenta este ca in jocul uman regulile sunt elaborate, indelung gandite. Este foarte posibil ca si aceste animale sa se pregateasca pentru viata adulta sau sa se relaxeze astfel inscriindu-se in definitiile expuse mai sus. Nu este mai putin adevarat ca jocul poate sa aiba o definire imateriala multumindu-ne doar prin a spune ca jocul exista si ca indeplineste o functie necesara sau utila fara sa mai lasam loc pentru orice explicatie stiintifica sau filosofica. Jocul este cu adevarat un univers auxiliar, compensativ; o noua ordine / realitate care continua viata plictisitoare din fiecare zi eliberandu-l pe jucator de toate grijile.

Jocul este practicat de foarte multe vietuitoare, de aici rezulta ca natura ne-a inzestrat acest mijloc de binedispunere, un element nativ cu functii multiple - dezvolta personalitatea, spiritul competitiv si de echipa tinand cont de reguli, dezvolta dorinta de a a castiga, dezvolta / stimuleaza imaginatia, ii invata pe jucatori cum sa-i respecte pe adversari ii initeaza pe copii dezvolta capacitatea de autostapanire sau pur si simplu amuza. Jocurile tin pasul cu evolutia tehnico-stiintifica stabilind noi bariere care ofera jucatorului noi posibilitati de joc; cu siguranta aceste bariere vor fi doborate, astfel nu stim ce ne ofera viitorul in materie de joc. Jocul este ceva foarte ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jocul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 037 cuvinte
Nr caractere:
4 652 caractere
Marime:
10.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
joc, relaxare
Predat:
la gimnaziu
Sus!