Ion roman circular

Previzualizare referat:

Extras din referat:

G. Calinescu, privindu-l pe Liviu Rebreanu din perspectiva romanului Ion, il considera pe acesta ca fiind: poet al omului teluric. Acelasi critic apreciaza ca intentia autorului a fost aceea de a crea o fresca a satului transilvanean din care insusi autorul s-a ridicat, iar in ceea ce priveste personajele acestui roman nu sunt indivizi cu viata unica, ci exponenti ai clasei si generatiei. Desi in incipit se descrie drumul si satul in aceasta ordine, iar in final se descrie satul si apoi drumul in ambele fragmente apar detalii toponimice identice : Pripas, Rapile-Dracului, Cismeaua Mortului, Padurea-Domneasca. Primul fragment este descris de catre narator, aceasta descriere fiind una obiectiva, pe cand in final descrierea este facuta din prisma familiei Herdelea. In descrierea subiectiva se prezinta drumul : Din soseaua ce vine de la Carlibaba, intovarasind Somesul cand in dreapta cand in stanga, pana la Cluj si chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia. Tot in primul fragment se descrie si satul : La marginea satului te intampina din stanga o cruce stramba pe care e rastignit un Hristos cu fata spalacita. Satul parca e mort. Zapuseala ce pluteste in vazduh tese o tacere nabusitoare. Desi satul este parasit naratorul se axeaza pe descrierea caselor satenilor. Casa invatatorului este cea dintai, taiata adanc in coasta unei coline, incinsa cu un pridvor, cu usa spre ulita si cu doua ferestre care se uita tocmai in inima satului. O alta casa descrisa este cea a lui Alexandru Pop-Glanetasu : Usa e inchisa cu zavorul; acoperisul de paie parca e un cap de balaur; peretii varuiti de curand de-abia se vad prin sparturile gardului . Din descrierile celor doua case se observa statutul social diferit, invatatorul fiind mai instarit decat Glanetasu.

Deoarece nu este nimeni pe drum atentia narator se focalizeaza pe doua personaje mai putin obisnuite : In mijlocul drumului picoteste cainele invatatorului Zaharia Herdelea, cu ochii intredeschisi, sufland greu. O pisica alba ca laptele vine in varful picioarelor, ferindu-se sa nu-si murdareasca labuteleprin praful ulitei. In primul fragment directia privirii se focalizeaza din exterior spre interior, insa in al doilea fragment privirea porneste dinspre interior spre exterior insa totodata privirea trece de la planul uranic la planul teluric: se trece de la turnul bisericii la sosea, astfel se creeaza o imagine panoramica.

Atat satul cat si drumul sunt descrise cu ajutorul unor imagini vizuale cat si auditive.

In primul fragment drumul este descris cu ajutorul imaginilor vizuale : podul batran de lemn, drumul isi face loc printre dealuri stramtorate, la marginea satului te intampina o cruce stramba . Satul este descris atat cu imagini vizuale cat si cu auditive : fasaie alene frunzele, un fuior de fum se inalta, pisica alba ca laptele. Aceste imagini artistice sunt realizate cu ajutorul unor figuri de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Roman Circular
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
612 cuvinte
Nr caractere:
3 480 caractere
Marime:
9.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, ion
Predat:
la liceu
Sus!