Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o comedie satirica care a fost publicata in 1885.

Actiunea piesei este plasata intr-un orasel de munte, capitala de judet, dar prezenta in scena a lui Dandanache trimis de la centru si numit candidat in alegeri, tot prin santaj ca si Catavencu, extinde politica asupra intregului sistem a vietii politice din tara.

Subiectul : intr-nu orasel de munte doua grupari a partidului liberal, guvernamentalii si cei din opozitie, sunt in toiul alegerilor pentru parlamentul chemat sa revizuiasca constitutia. Candi- datul celor de la guvernare este reprezentat de avocatul Farfuridi, iar opozitia este reprezentata de Catavencu, directorul ziarului <<Racnetul Carpatilor>>. Catavencu ii santajaza pe adversari cu publicarea unei scrisori de amor a lui Zoe Trahanache, primita de la Stefan Tipatescu prefectul judetului prieten a sotului acesteia, Zaharia Trahanache. Scrisoarea fusese gasita de cetateanul tur- mentat de la care este furata de Catavencu. Acesta ameninta ca va publica scrisoarea in ziarul sau daca adversarii lui nu se retrag din alegeri. Catavencu nu accepta ceea ce ii propune Tipatescu: o mosie, postul de avocat al statului. La insistentele lui Zoe, Tipatescu accepta sa-l sprijine pe Cata- vencu in alegeri.

De la centru este trimis un alt candidat, Agamita Dandanache, numit tot in urma unui santaj ca va publica o scrisoare de amor.

Punctul culminant al coflictului este atins in actul al -III- lea in sedinta pentru fixarea candidatului. Dupa discursurile lui Farfuridii si Catavencu, este anuntat numele noului candidat A. Dandanache. Ca urmare Catavencu incearca sa dezvaluie ca are scrisoarea compromitatoare, dar politaiul orasului declansaza o incaierare si politicienii se vor lua la bataie. Catavencu isi pierde palaria in care avea scrisoarea. Palaria va fi gasita de cetatenul turmentat care proband palaria gaseste in captuseala acesteia scrisoarea de amor pe care o duce "adrisantului". Intre timp Catavencu este prins de Zaharia Trahanache si cu o polita falsificata si de aceea va accepta conditiile puse de Zoe trecand de partea fostilor adversari: sa prezideze banchetul dat in onoarea lui A. Dandanache care castigase alegerile, sa toasteze pentru Tipatescu si sa chefuiasca cu poporul.

Piesa se incheie cu o scena de armonie generala, cu mutica, cu discursuri.

Personajele

Sunt grupate in doua tabere politice: intr-o tabara intra cei din grupul guvrnamental( Far- furidi, Branzovenescu, Prispanda, Zoe si Zaharia Trahanache, St. Tipatescu, A. Dandanache) si pe de alta parte cei din opozitie ( Catavencu si sustinatorii sai, dascalimea si preotul ). Un loc aparte il are cetateanul turmentat care ii intruchipeaza pe alegatorii derutati.

Toti eroii sunt prezentati prin contrastul radical dintre cea ce vor sa para si cea ce sunt in realitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierduta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 361 cuvinte
Nr caractere:
6 428 caractere
Marime:
10.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Ion Luca Caragiale, o scrisoare pierduta, comedie
Predat:
la gimnaziu
Sus!