Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut in zorii zilei de 30 ianuarie 1852, in satul Haimanale, care-i poarta astazi numele, fiind primul nascut al lui Luca Caragiale si al Ecaterinei. Tatal sau (1812 - 1870), frate cu Costache si cu Iorgu Caragiale, s-a nascut la Constantinopol, ca fiu al lui Stefan, de profesie bucatar, angajat de Ion George Caragea, la sfarsitul anului 1812, in suita sa. Atras de teatru, Luca se casatoreste in 1839 cu o buna actrita si cantareata, Caloropulos, de care se despartise, fara a divorta vreodata, intemeindu-si o familie statornica cu brasoveanca Ecaterina, fiica negrustorului grec Luca Chiriac Caraboas.

Viitorul mare clasic absolvise Gimnaziul Sfintii Petru si Pavel din Ploiesti, pe care il numeste, in Grand-Hotel Victoria Romana, orasul sau natal. Singurul institutor de care autorul Momentelor si-a adus aminte cu recunostinta a fost ardeleanul Bazil Dragosescu, acela care in schita memorialistica Dupa 50 de ani l-a primit in clasa pe voievodul Unirii. Adolescentul incepe sa scrie in taina poezii, dar inainte de debutul literar, tanarul Iancu, fascinat de performantele teatrale ale unchiului sau, Iorgu Caragiale, actor si sef de trupa, fixata la Bucuresti sau ambulanta, in 1868 obtinuse de la tatal sau autorizatia de a frecventa Conservatorul de Arta Dramatica. In 1870 a fost nevoit sa abandoneze proiectul actoriei si obtine mutarea familiei la Bucuresti, luandu-si cu seriozitate in primire obligatiile unui bun sef de familie. In 1871, Caragiale este numit sufleor si copist la Teatru National din Bucuresti, dupa propunerea lui Mihail Pascaly. Colaboreaza la Ghimpele, cu versuri si proza, semnand cu initiale (Sarla si ciobanii, fabula antidinastica). Se nascuse, prin urmare, autorul satiric, insa prin sacrificarea poetului liric, caruia ii va supravietui, ocazional, autorul de fabule, epigrame si parodii.

Inceputul activitatii jurnalistice a lui Caragiale poate fi datat, cu probabilitate in luna octombrie 1873, la ziarul Telegraful, din Bucuresti, unde ar fi publicat rubrica de anecdote intitulata Curiozitati. Numele intreg ii apare la publicarea poemei Versuri in Revista contimporana de la 1 octombrie 1874. In numarul din luna decembrie 1874 al revistei, numele lui Caragiale apare trecut printre scriitorii care formau comitetul redactional. Un moment esential il constituie colaborarea la Revista contimporana, la 4 octombrie 1874, cu trei pagini de poezie semnate I. L. Caragiale. In lunile mai si iunie 1877, Caragiale va redacta singur foita hazlie si populara, Claponul (sase numere. Punandu-si in practica experienta gazetareasca de pana acum, Caragiale isi incepe in decembrie 1877 colaborarea la Romania libera, publicand foiletoanele teatrale Cercetare critica asupra teatrului romanesc. In 1878 - 1881 a colaborat la Timpul, alaturi de Eminescu si de Slavici. La 1 februarie 1880 revista Convorbiri literare publica comedia intr-un act Conu Leonida fata cu reactiunea. Tot in 1878 a inceput sa citeasca din scrierile sale la sedintele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 884 cuvinte
Nr caractere:
38 770 caractere
Marime:
78.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, debut
Predat:
la liceu
Sus!