Ion Barbu Riga Crypto și Lapona Enigel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poet reprezentativ pentru modernismul poetic romanesc, Ion Barbu este autorul unei opere literare deosebit de complexe.

Tudor Vianu distinge in creatia poetica a lui Ion Barbu 3 etape importante carora le corespund 3 cicluri poetice: ciclul parnasian, ciclul baladic si oriental si ciclul ermetic.

Primul ciclul contine poezii care poarta in mod vizibil amprenta parnasianismului, curent literar care pune accent pe forma artistica urmarind perfectiunea formala a poemului incurajand creatiile in care descrierile nu sunt insotite de vibratie sufleteasca. Poeziile care apartin acestui ciclu au o serie de trasaturi definitorii: preferinta poetului fata de anumite imagini ce devin metafore-simbol sau obiectivizarea mesajului liric, eul liric este astfel retinut si distant. Reprezentative pentru aceasta perioada sunt creatiile Copacul, Lava, Banchizele A doua etapa, cea baladica si orientala contine poezii in care autorul apeleaza la epic, poezii inspirate din lumea balcanica, acestea sunt de fapt balade in structurile carora poetul insereaza simboluri deosebit de complexe.

Pentru aceasta perioada a creatiei lui Barbu reprezentativa este poezia Riga Crypto si Lapona Enigel. Balada surprinde incompatibilitatea dintre doua conditii diferite: cea umana si cea vegetala.

Utilizand tehnica povestirii in rama, Ion Barbu construieste o naratiune lirica in care problematica din luceafarul eminescian se poate depista cu usurinta. Este vorba despre apartenenta personajelor principale la doua planuri distincte.

Poezia debuteaza prin invocatia adresata menestrelului care este solicitat sa cante un anumit cantec. Menestrelului i se acorda anumite atribute deosebit de semnificative: acesta este trist deoarece cantecul care i se cere este el insusi trist. Menestrelul se afla intr-o stare de surescitare care ii ofera dispozitia necesara nararii aceasta idee este sugerata de comparatia mai aburit /Ca vinul vechi ciocnit la nunta, . Un alt atribut il constituie incapatanarea menestrelului motivata de constiinta faptului ca povestea pe care o spune contine sensuri accesibile doar pentru initiati si exprimata de adjectivul indaratnic. Cantecul care i se cere menestrelului este larg acest epitet constituie un motiv frecvent in poezia lui Ion Barbu, si sugereaza faptul ca acel cantec este foarte cuprinzator si sintetic, capabil sa surprinda complexitatea si profunzimile realitatii.

Menestrelul intra in dialog cu un nuntas de seama nu intamplator numit fruntas caruia-i spune Ospatul ta limba mi-a fript-o. Aceasta afirmatie sugereaza faptul ca ospatul in sine produce o istovire a simturilor, o obosire a acestora ceea ce nu exclude posibilitatea rostirii cantecului. Utilizarea modului conditional optativ cantecul, tot zice-l-as transforma posibilitatea rostirii cantecului in realitate datorita dorintei si placerii menestrelului de a spune un cantec dorit. Cantec ale carei personaje principale sunt deja mentionate: Riga Crypto si Lapona ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Barbu Riga Crypto Si Lapona Enigel - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 976 cuvinte
Nr caractere:
10 233 caractere
Marime:
12.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
motive, teme
Predat:
la liceu
Sus!