Ioan Slavici - Moara cu noroc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Ioan Slavici

Ioan Slavici, unul dintre cei patru clasici ai literaturii romane (alaturi de Mihai Eminescu, I. L. Caragiale si Ion Creanga), este considerat unul dintre exponentii realismului in literatura romana.

2. Context literar

Nuvela ,,Moara cu noroc" a fost publicata in 1881, in volumul de debut ,,Novele din popor", reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului.

3. Nuvela / nuvela realist-psihologica - definitie si caracteristici

Nuvela este o specie a genului epic in proza cu actiune mai ampla decat a schitei si a povestirii, cu un singur fir epic, dar cu o structura mai complexa, cu intriga riguroasa, cu actiune concentrata in jurul personajului principal.

Opera ,,Moara cu noroc" este o nuvela realist-psihologica, prezentand urmatoarele caracteristici: subiectul este bine conturat, conflictul care determina actiunea este puternic si antreneaza mai multe personaje, cuprinde fapte verosimile, personajele sunt caractere complexe, accentul cade asupra evolutiei personajelor si nu asupra intamplarilor, naratorul nu se implica si tinde catre obiectivitate, modul de expunere dominant este naratiunea, imbinata cu descrierea si cu dialogul.

Nuvela psihologica prezinta un conflict interior puternic, de factura psihologica. Conflictul poate fi de natura etica (intre bine si rau), morala (cinste si necinste), afectiva (intre ratiune si sentiment). Ca orientare tematica, literatura psihologica abordeaza obsesia, frica, alienarea, erosul, dezumanizarea, inadaptabilitatea. Personajele sunt complexe si urmarite in evolutie, fiind caracterizate, de obicei, prin analiza psihologica.

Realismul este un curent literar-artistic manifestat pe plan european la mijlocul secolului al XIX-lea, al carui manifestul literar, Prefata la Comedia umana a lui Balzac (1842), propunea ca literatura sa fie o oglinda a moravurilor sociale.

Dintre trasaturile si principiile estetice ale realismului pot fi mentionate: reflectarea veridica, obiectiva a realitatii, a societatii contemporane; impersonalitatea, precizia, sobrietatea, obiectivitatea; observatia si descrierile minutioase, preferinta pentru detaliu si amanunt semnificativ; determinarea sociala, valoarea documentativa; lipsa de idealizare si reflectarea critica a societatii; promovarea conceptului de mimesis; prezentarea unor intamplari credibile, verosimile; personajele tipice, exponentiale in situatii tipice; analiza psihologica.

4. Prezentarea a patru elemente de structura si/ sau de compozitie: tema, viziune despre lume, actiune, secventa, constructia subiectului, conflict, relatii spatio-temporale, incipit, final, perspectiva narativa, tehnici narative, limbaj.

Tema sustine caracterul realist, prin oglindirea vietii sociale, dar si pe cel psihologic, prezentand efectele nefaste si dezumanizante ale dorintei de inavutire, in contextul societatii ardelenesti de la sfarsitul secolului al XIX - lea.

Titlului indica, mai degraba, o semnificatie ironica. Toposul ales, carciuma numita moara cu noroc, inseamna, de fapt, moara cu ghinion, moara care aduce nenorocirea, pentru ca usurinta castigurilor de aici ascunde abateri etice grave, nelegiuirea si crima.

Conflictul exterior/ interior

Conflictul este complex, de natura sociala (confruntarea a doua lumi cu mentalitati diferite), psihologica si morala (lupta dintre bine si rau). Problematica nuvelei implica mai multe perspective. Din perspectiva sociala, opera prezinta incercarea lui Ghita de a-si schimba statutul social, ceea ce genereaza un conflict exterior cu antagonistul, Lica Samadaul. Din perspectiva psihologica, nuvela surprinde conflictul interior trait de Ghita, care este sfasiat de dorinte puternice, dar contradictorii: sa ramana om cinstit, pe de o parte, sau sa se imbogateasca alaturi de Lica, pe de alta parte.

Timp si spatiu/ coordinate spatio-temporale/ repere spatiale si temporale

Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sfantul Gheorghe pana la Pasti. Carciuma este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii, inconjurata de pustietati, ceea ce anticipeaza izolarea personajului principal, devenit prizonier al propriilor obsesii si framantari.

Secventele narative se succed intr-un ritm epic neomogen, prin acumulari si izbucniri de tensiune epica, in concordanta cu framantarile psihologice surprinse. Inlantuite temporal si cauzal, faptele sunt credibile, verosimile.

Incipit - final

Incipitul il constituie vorbele rostite de batrana, cuvinte ce sintetizeaza un percept moral ce reflecta intelepciunea, valorile traditionale, in opozitie cu dorinta de bunastare materiala: ,,Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit". In expozitiune, descrierea drumului care duce la Moara cu noroc, realizata in maniera realista, prin tehnica detaliului semnificativ, reda peisajul- cadru al actiunii. Semnele parasirii, vechea moara cu lopetile rupte, cele cinci cruci, anticipeaza destinul tragic al familiei.

Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea drumului si prin interventia batranei, care evidentiaza ideea destinului implacabil: ,,Simteam eu ca nu are sa fie bine. Asa le-a fost scris". Simbolistica initiala a drumului se completeaza cu sugestia drumului vietii ce continua si dupa tragedia de la Moara cu noroc: ,,Apoi ea lua copiii si pleca mai departe."

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 521 cuvinte
Nr caractere:
17 341 caractere
Marime:
23.84 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
24.01.2020
Structură de fișiere:
  • Ioan Slavici - Moara cu noroc.doc
Predat:
la liceu
Profesorului:
Adina Maria
Te-ar putea interesa și:
- prezent n epoca marilor clasici, alturi de Mihai Eminescu, Ion Creang, Ion Luca Caragiale,...
Ioan Slavici se naste la 18 ianuarie 1848 la Siria, linga Arad. A fost al doilea copil din cei...
I. Soacra lui Ghita, mama sotiei lui, Ana, isi spune parerea in legatura cu intentia ginerelui...
Nuvela urmareste destinul personajului Ghita, un cizmar care doreste sa schimbe conditia sociala,...
Nuvela solida, cu subiect de roman (G. Calinescu), Moara cu noroc ilustreaza epic si estetic...
Sus!