Instanțele comunicării narative Ion

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Naratiunea este un tip de text care infatiseaza actiuni realefictive atribuite unor personaje si relatate de un narator.

creeaza opera, alege modalitatile de exprimare si personajele, carola le atribuie roluri se adreseaza lectorilor concreti autorului i se subordoneaza toate celelalte instante ale comunicarii (narator, personaje) Naratorul Este o voce caraia naratorul ii desemneaza rolul de a nara faptele, de a descrie locurile si personajele dintr-o opera literara epica.

instanta intradiegetica se adreseaza lectorilor abstracti naratorului i se subordoneaza personajele Exista: Naratorul care se exprima la persoana I (uneori la persoana a II-a) se realizeaza o realitate cognitiva intre narator si personaj (naratorul se identifica cu un personaj) este prezent in proza moderna in care se produce o trecere de la epica obiectiva la cea subiectiva naratorul implicat ca personaj nu stie mai mult decat acesta, transpunand cunoasterea realitatii in planul subiectiv al intenselor trairi interioare narator homodiegetic Naratorul omniscient povesteste la persoana a III-a cracteristic prozei obiective independent de autor si de personaj autorul ii confera independenta narativa totala este tipul clasic, cel ce dirijeaza din spate toate actiunile personajului carora le cunoaste si le anticipeaza evolutia, inventeaza situatii si scene pentru a ilustra anumite trasaturi ale acestora este omniprezent pe tot parcursul derularii evenimentului perspectiva sa este unica narator heterodiegetic Personajele Cel ce joaca rolul imaginat de autor, participand la evenimente instante intradiegetice in text emit si recepteaza mesaje Liviu Rebreanu Ion Liviu Rebreanu este un prozator obiectiv, impersonal, narand la persoana a III-a. Romancierul vrea sa creeze impresia ca este un observator (atat si nimic mai mult). Un observator omniscient, desigur, dar lipsit de voce proprie. (N. Manolescu) Ion este un roman de tip obiectiv din perspectiva naratorului, dar si din perspectiva relatiei narator personaj.

Ca in toata proza realist-obiectiva, naratiunea este la persoana a III-a cu focalizare zero (viziunea dindarat) naratorul este obiectiv, detasat (atitudine detasata in prezentare si in descriere) este un narator omniscient, stiind, mai mult decat personajele, si omniprezent, dirijand evolutia lor asemenea unui regizor. Acest tip de narator cunoaste traiectoriile existentiale ale personajelor, destinul prestabilit al acestora, finalul.

Si in Ion, destinele personajelor, ca si evenimentele sunt previzibile, finalul nu surprinde, creandu-se astfel iluzia vietii (obiectivitate si verosimiliate) Modalitati de caracterizare a personajului, intr-un roman de tip obiectiv Ion Roman modern de factura realist-obiectiva Ion este un roman de referinta in literatura romana, care atrage antetia criticii literare, chiar la aparitia sa, in anul 1920. Romanul lui Liviu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instantele Comunicarii Narative Ion
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 440 cuvinte
Nr caractere:
24 389 caractere
Marime:
21.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
naratiune, narator
Predat:
la liceu
Sus!