Imnul Deșteaptă-te române de Andrei Mureșanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia Desteapta-te romane a fost publicata in revista Foaie pentru minte inima si literatura in anul 1948 si contine indemnul adresat tuturor romanilor la desteptarea nationala!

Aceasta poezie exprima in mod direct sentimente de dragoste si admiratie pentru popor, mandrie patriotica si respect pentru eroii neamului nostru.

Titlul contine mesajul intregii poezii. Alcatuit dintr-un verb la imperativ desteapat-te si substantivul in vocativ romane el exprima indemnul la desteptare nationala, la lupta impotriva tiraniei, pentru libertate sociala, pentru unitate si independenta nationala.

Poetul sustine deci trezirea si smulgerea din robie a poporului roman si ii prevede astfel un viitor mai bun. In prima strofa poetul se adreseaza direct romanilor. Repetitia titlului si in aceasta strofa ne arata dorinta fierbinte de realizare a idealului national.

Metaforele somnul cel de moarte si croieste constituie indemnul pentu realizarea unui alt destin.

Advebele in antiteza acum si niciodata subliniaza singura sansa de a crea o alta soarta si poporul are dreptul la un viitor stralucit pe care sa-l recunoasca chiar si dusmanii.

Metaforele roman si Traian ne duce cu gandul la originea noastra latina. Originea lor nobila le da dreptul sa lupte pentu un viitor glorios asa cum au facut-o si stramosii lor, romanii. Strofa a treia face referire la istoria zbuciumata si contie indemnul de a ridica la lupta de la cei tineri la cei batrani.

Comparatiile stau ca brazii si sar ca lupii, enumeratia batrani, barbati, juni, tineri evidentiaza trasaturile romanilor, maretia si virejia lor.

In a patra strofa poetul cheama din negura istoriei umbrele marilor voievozi: Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Iancu Corvin de Hunedoara.

Andrei Mureanu pune in lumina dorinta arzatoare de liberate a romanilor, urmasi ai unor voievozi ilustri, care sunt gata sa se sacrifice in acest scop: Viata-n libertate ori moarte, striga toti. Se cuvine sa remarcam ca aici poetul vorbeste despre cateva pagini de glorie ale istoriei strabune si de personalitai istorice intrate in legenda prin faptele lor, al caror exemplu toti romanii il vor urma. Optiunea categorica a poporului pentru sacrificiu in vederea dobandirii libertatii este puternic exprimata prin vorbire directa, prin prezenta entitezei liberate, moarte si prin metafora focul cu sensul de ideal maret, ardoare, patos In strofa a a cincea toponimele Milcov si Carpati amintesc de cele doua provincii despartite. Romanii jura sa implineasca visul de unire nerealizat de inaintasi Juarm ca vom da mana, sa fim pururea frati, pentru ca ei sunt patrunsi de o profunda dorinta de liberate.

Epitetele oarba neunire si sfanta libertate exprima durerea neimplinirii visului de unire si dorinta arzatoare de liberate.

In strofa a sasea patria simbolizeaza chipul mamei vaduvite de la Mihai cel Mare care cere ajutor fiilor pentru implinirea unirii, ideal pentru care luptase Mihai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imnul Desteapta-te Romane De Andrei Muresanu - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
647 cuvinte
Nr caractere:
3 652 caractere
Marime:
10.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
imn, versuri
Predat:
la gimnaziu
Sus!