Previzualizare referat:

Extras din referat:

Basmul a aparut in anul 1877 in revista ,,Convorbiri literare''.Considerata o capodopera,povestea lui Harap-Alb porneste de la un model al basmului popular, dar prin constructia sa epica sunt relatate intamplari care modeleaza un erou.

Basmul este specia literaturii populare cu o larga raspandire in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare aflate in lupta cu fortele malefic ale naturii sau ale societatii prin balauri,zmei,pe care le biruiesc in cele din urma.Naratiunea este obicetiva,realizata la persoana a III-a de catre un narator omniscient.

Basmul cult presupune imbinarea naratiunii cu dialogul si cu decrierea,opera are un autor cunoscut, este transmisa pe cale scrisa.

Tema basmului o constituie triumfului binelui asupra raului.

Incipitul este prezentat de formula initiala:,,Amu cica era odata o tara ''.

In expozitiune sunt relatate fapte care se petrec intr-un tinut indepartat,peste mari si tari.Tatal eroului isi pune cei trei fii la o proba pentru a-si dovedi curajul,pentru a vedea care dintre cei trei este demn sa ia locul la tron fratelui sau,Imparatul Verde

Dintre cei trei,mezinul este cel cae reuseste sa treaca aceasta proba,primeste un sfat de la tatal sau si acela de a se feri de,,omul span'' si de ,,omul ros'' si apoi pleaca la drum impreuna cu calul sau

In drumul catre imparatia unchiului sau,traverseaza un pustiu,mezinul ratacindu-se prin acele locuri.

Intriga se declanseaza in momentul in care acesta incalca sfatul parintesc, avand ca urmare schimbarea indentitatii si a statutului acestuia,devenind sluga Spanului,primind numele de Harap Alb.

Desfasurarea actiunii cuprinde incercarile la care acesta este supus.Cand ajunge la curtea unchiului sau,este trimis de catre vicleanul span sa-I aduca salata din Gradina Ursului,pielea si corpul cerbului care aveau niste pietre pretioase foarte frumoase si foarte rare care se obtineau foarte greu si in cele din urma pe fata Imparatului Ros.Dintre cele trei misiuni, cea mai grea este cea a aducerii fetei de imparat.Ajutat de Sfanta Duminica acesta reuseste sa-i aduca spanului salatile ,pielea si capl cerbului.

In drumul spre palatal Imparatului Ros,Harap Alb da peste o nunta de furnici pe un mod,iar pentru a nu le curma viata gazelor trece el impreuna cu calul prin apa.In semn de multumire primeste de la Regina Furnicilor o pana pentru ca atunci cand craisorul va avea nevoie de aceasta sa-I dea foc aripii.Merge acesta cat mai merge si intaleste si un roi de albine Acesta isi pune palaria jos pentru a le face albinelor un loc unde sa stea.Intre timp Regina Albinelor ii multumeste si ii da si aceasta o pana.

Mergand mai departe, acesta le intalneste pe cele 5 personaje magnifice:Gerila,Setila,Flamanzila,Ochila si Pasari-Lat-Lungila

Ajuns la palatal Imparatului Ros,Harap Alb este supus la multe probe pe care le trece cu ajutorul celor cinci prieteni, iar impartul nu are incotro si-I da fata.

Punctul culminant reise din demascarea Spanului de catre fata de imparat.Spanul ii taie capul lui Harap Alb,dar el va scapa datorita fetei de imparat cu ajutorul celor cinci smicele de mar, cu apa vie si apa moarta, pe care I le adusese calul acestuia fetei.

Spanul moare fiind dus in inaltul cerului de calul lui Harap Alb care ii da drumul de acolo.

Deznodamantul este unul fericit:eroul casatorindu-se cu fata de imparat si mostenind imparatia unchiului sau ,Imparatul Verde.

Basmul ,,Povestea lui Harap-Alb'' a lui Ion Creanga este un exemplu de opera culta cu o ilustrare magistrala si o valoare moralizatoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Harap Alb.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
594 cuvinte
Nr caractere:
3 037 caractere
Marime:
11.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basm, personaje, actiune
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!