Hanu Ancutei Univers Al Imaginarului Sadovenian

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este un scriitor cu individualitate distincta in literature romana si universal. Este un realist cu viziune romantica si un romantic ce aduce detalii ca un realist, un contemplativ.

Scriitorul evoca istoria unui popor, dandu-i dimensiuni mitice, individualizand-o. El estein primul rand un povestitor, iar povestirea capata rezonante de poem sau balada, pastrand accente de revolta si un profund sentiment de nemultumire, generat de nevoia de libertate. In acest sens, descoperim tendinta de retragere in trecut, si de rezistenta in fata civilizatiei (Hanu Ancutei, Tara de dincolo de negura). Hanu Ancutei, una dintre marile scrieri ale lui Mihail Sadoveanupoate fi tratata ca un mini-roman cu noua capitole. Insa aceasta este construita prin procedeul povestirii in rama, dupa modelul Deccameronului lui Boccaccio. In povestirea-cadru se fixeaza momentul, locul si circumstantele ce i-au adus pe toti lociutorii la han.

Unul din aspectele pe care le putem remarca in aceste povestiri este gradul de implicare al naratorilor. Fiecare istorisire are ca povestiror un alt personaj ce vine in lumina focului si participa la turnirul narativ. Fie ca sunt naratori personaj sau naratori martori, discursul narativ va fi in totdeauna present, predominand fiecare in functie de povestitor, la fel putem distinge reactia ascultatorilor, tinand cont de acelasi criteriu, si aume tipul naratorului. De asemenea, putem observa in fiecare capitol (mai mult sau mai putin), o scurta caracterizare a celui ce vine in lumina focului pentru a-si face cunoscuta intamplarea.

Cum era de asteptat, acest volum de povestiri isi are inceputul prin prezentarea timpului si spatiului. Aici apar cele trei nivele tmporale: timpul auctorial, timpul narativ si timpul evenimential. Timpul auctorial este timpul autorului. Timpul in care este scrisa povestirea. Aceasta capodopera a naratiuniiromanesti, a fost tiparita in 1928. Timpul narativ, timpul in care se petrec intamplarile la Hanu Ancutei, este unul mitic, de povste: intr-o toamna aurie, intr-o departata vreme. Timpul evenimential timpul in carese petrec intamplarile povestite, depinde de fiecare povestitor, in general, n timpul in care erau tineri. Locul unde se povesteste estehanu care are un rol symbolic. El este vazut ca o cetate, este umanizat, personificat si reactioneaza la miezul noptii cand da tarcoale cel rau. Hanul este mitic, fabulos; el apartine legendei.

Mihail Sadoveanu stie cum sa pastreze interesul cititorilor cititorilor, acesta find si unul din motivele pentru care nu a pus un prea mult accent asupra descrierii hanului in acest prim capitol. Initiatorul turnirului narativ este comisul Ionita. Complexitatea istorisirii este redusa fara a diminua, insa, farmecul acesteia. Razesul se dovedeste a fi un personaj-narator. In ceea ce priveste reactia ascultatorilor, nu este specificat nimic deosebit, insa din interesul celorlalti de a asculta si o a duoa intamplare povestita de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hanu Ancutei Univers Al Imaginarului Sadovenian
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
807 cuvinte
Nr caractere:
4 436 caractere
Marime:
9.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, imaginar artistic
Predat:
la liceu
Sus!