Gheorghiță Lipan versus Harap Alb

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele doua personaje sunt protagonisti in doua opera literare diferite: romanul Baltagul si basmul Harap Alb.

Romanul este o naratiune epica in proza de mari intinderi, cu un continut complex, angajand, de obicei, mai multe personaje, care reflecta, prin jocul pasiunilorsau prin bizareria aventurilor, evenimente, moravuri, fenomene ale vietii unei societati.

Basmul este o specie a genului epic in proza sau in versuri in care se nareaza intamplari fabuloase ale unor personaje fabuloase, aflate in confruntare cu forte ale raului din natura sau societate.

Cele doua personaje principale din cele doua texte se aseamana prin statutul initial pe care il au cele doua personaje : cel de novice si statutul final : cel de barbat maturizat.

Gheorghita este prezentat ca fiul lui Nechifor si al Vitoriei Lipan si frate al Minodorei. Harap Alb este prezentat mai sumar in functie de identitatea familiara, el fiind doar mezinul craiului, avand inca doi frati.

Ambii protagonisti sunt la varsta adolescentei, acest lucru fiind evidentiat de narator in cazul lui Gheorghita : mustacioara abia infiera si avea un zambet frumos ca de fata. Ambele personaje traiesc intr-un univers inca nedescoperit. Harap Alb are o singura perceptie asupra lumii : imparatia tatalui sau situata la un capat de lume. Desi Gheorghita a calatorit putin el nu este deprins cu mentalitatea oamenilor din alte parti.

La ambele personaje initierea incepe brusc aceasta fiind declansata de o situatie de criza. In cazul lui Gheorghita Lipan situatia de criza este disparitia tatalui sau.

Harap-Alb isi porneste intierea in urma unei scrisori primite de la unchiul sau in care acesta cere un mostenitor la tron, deoarece avea doar fete.

Intarzierea nejustificata a lui Nechifor Lipano face pe Vitoria sa se ingrijoreze si decide ca fiul ei sa pornesca in cautarea lui trebuie sa te trimit pe tine, ca un barbat ce esti. Mama sa insa observa ca nu il poate trimite singur, acesta nefiind complet maturizat se arata sfios si nesigur In basm initierea incepe inca dinaintea plecarii in calatorie, Harap Alb trebuind sa isi pregateasca temeinic calatoria, alegandu-si calul, curatand armele si hainele tatalui sau.

A doua etapa in formarea noilor barbati consta in separarea de familie si in cazul lui Gheorghita si de tinerii diin sat. Gheorghita vede calatoria ca inutila si este trist ca va trebui sa se desparta de tinerii din sat si de sora sa. Mama lui este insa certa in privinta deciziei si nu accepta un refuz intelege ca vremea jucariilor a stat. Harap Alb se despride gradat de familia sa. Initial se desparte de fratii mai mari, iar mai tarziu de tatal sau.

El nu se desparte in totalitate de familia sa deoarce preia identitatea razboinica, purtand hainele si armele tatalui sau si fiind insotit de calul acestuia.

Una dintre cele mai importante etape din procesul initierii este intrarea intr-un spatiu nou cosacrat initierii. In cazul protagonistului romanului lumea cea noua este lumea barbatilor ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gheorghita Lipan Versus Harap Alb
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
766 cuvinte
Nr caractere:
4 103 caractere
Marime:
9.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaje, trasaturi
Predat:
la liceu
Sus!