George Călinescu viața și opera

Previzualizare referat:

Extras din referat:

George Calinescu s-a nascut in Bucuresti, la 19 iunie 1899. Dupa ce o parte din copilarie si-a petrecut-o la Iasi, la Bucuresti a terminat scoala elementara, liceul si a urmat cursurile universitare. Licentiat, in 1923, in litere si filozofie, a facut, pana in 1927 studii superioare la Roma in cadrul scolii romane conduse de Vasile Parvan. In acest interval G. Calinescu a intreprins laborioase cercetari in arhive, din care aveau sa rezulte 2 volume in limba italiana despre propaganda catolica in Tarile Romanesti, aparute respectiv, in 1925 si 1930. Dupa inapoierea in tara, scriitorul a fost un timp profesor secundar in Timisoara, apoi profesor de limba italiana si franceza la liceul Gheorghe Sincai din Capitala. G. Calinescu a debutat in revista Roma unde, incepand sin 1924, a publicat studii si articole despre diferiti scriitori italieni. In 1926 ii aparea in Universul Literar, condus de Perpessicius, prima poezie. Intors de la studii, G Calinescu avea sa desfasoare o activitate publicistica prodigioasa, colaborand sustinut la numeroase periodice de cultura si mai ales la Adevarul literar si artistic unde a detinut ani in sir cronica literara si unde publica, de asemenea, sub pseudonimul Aristarc, o rubrica intitulata Cronica mizantropului. A intemeiat si condus publicatii proprii: Sinteza in 1927, Capricorn, in 1930, Jurnalul literar in 1939. In 1933, G. Calinescu a preluat, alaturi de Mihai D. Ralea, conducerea revistei Viata Romaneasca, pastrata pana in anul urmator.

Aparitia in 1932 a Vietii lui Mihai Eminescu l-a consacrat pe G. Calinescu istoric literar. Apreciind cartea drept monumentul cel mai impunator ce s-a ridicat pana astazi lui Eminescu, G. Ibraileanu remarca meritul autorului de a fi luminat personaliatea eminesciana in toate aspectele ei, realizand o boigrafie stiintifica ce te incanta ca o opera de arta, o opera de creatie care il aseaza pe autorul ei printre scriitori cei mai artisti ai nostri. Vietii lui Mihai Eminescu i-au urmat cinci volume de exegeza consacrate operei celui mai mare poet roman. Opera lui Mihai Eminescu constituie cea mai ampla cercetare de pana astazi asupra creatiei eminesciene in ansamblul ei, Calinescu valorificand pentru intaia oara in mod stiintific si comoara pe care o reprezinta manuscrisele postume.

In 1938, Viata lui Ion Creanga afirma nu numai insusirile cercetatorului, dar si marele sau talent de creator epic si de portretist. Dealtfel, in acelas an, 1938, scriitorul publica Enigma Otiliei, al doilea roman al sau; cel dintai, Cartea Nunti aparuse in 1933. Luandu-si in 1937 doctoratul in litere si filozofie, G. Calinescu a fost numit conferentiar de estetica si critica literara la Universitatea din Iasi. Unele dintre prelegerile sale aveau sa formeze cuprinsului volumului Principii de estetica (1939), in care, in prima carte, Curs de poezie, sunt analizate o seama de aspecte ale liricii moderne europene, iar in cea de-a doua, Tehnica istoriei si criticii literare ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Calinescu Viata Si Opera - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 010 cuvinte
Nr caractere:
5 923 caractere
Marime:
14.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, viata
Predat:
la liceu
Sus!