George Călinescu personalitate complexă a literaturii române

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Isi incepe activitatea critica in 1932 cu lucrarea Viata lui Mihai Eminescu, urmeaza Opera lui Mihai Eminescu, Viata si opera lui Ion Creanga. Ideea de baza de la care pleca G. Calinescu era ca un critic si un istoric literar trebuie sa cunoasca foarte bine cel putin inca una din literaturile lumii.

O alta idee care sta la baza creatiei sale este ca activitatea criticului nu se poate desfasura fara cea a istoricului literar.

T. Maiorescu afirma ca un scriitor nu trebuie sa faca si critica literara pentru a nu fi influentat in actul critic de propria sa opera. Calinescu il combate si sustine ca un critic trebuie sa abordeze toate speciile si genurile literare chiar daca esueaza.

Ca si Maiorescu si Lovinescu, G. Calinescu este adeptul principiului autonomiei esteticului (o opera este valoroasa prin frumusetea inclusa in continutul ei, fara a fi importante tema si numele autorului). Metoda critica propusa de Calinescu presupuse 3 etape de parcurs: Prima etapa o constituie acumularea materialelor sau a documentelor privitoare la scriitorul analizat. Materialele pot fi scrise (scrisori scrise sau primite, note, bilete) , nescrise (obiecte de mobilier, uz personal), analizarea locurilor natale ale scriitorului.

A doua etapa o constituie selectia materialelor acumulate si pastrarea numai a celor elemente care motiveaza opera scriitorului.

A treia etapa o constituie animarea materialelor selectate (insufletire) In postfata la studiul Impresii asupra literaturii spaniole intitulata Clasicism, romantism, baroc, face un studiu amanuntit al elementelor clasic si romantic incepand de la individ si pana la opera literara.

In concluzie nu exista romantism si clasicism in stare pura. Barocul reprezinta dupa Calinescu o stare intermediara intre clasic si romantic.

G. Calinescu activitatea de romancier Si-a inceput activitatea de romancier in 1933 (4 romane : Cartea nuntii, Enigma Otiliei, Bietul Ioanide, Scrinul negru) si si-a incheiat-o in 1960. In 1932 cand si-a inceput activitatea ca istoric si critic literar a afirmat ca in literatura noastra este necesara introducerea unui roman de atmosfera moderna.

Ca romancier el insusi nu a imprumutat metodele moderne din literatura universala de la Marcel Proust si James Joyce, ci a considerat ca opera poate fi valoroasa daca este originala. Ceea ce confera originalitate este realismul ei fundamental. Romanele sale au cateva trasaturi generale. In primul rand readuc in realitate realismul de tip balzacian impus in literatura universala in a doua jumatate a sec. al XIX-lea. (Honore de Balzac). Elementele care apartin acestui tip de realism sunt descrierea amanuntita a unor cladiri, a interioarelor, a vestimentatiei, tehnica narativa specifica si detasarea fata de personaje. Calinescu depaseste realismul clasic prin folosirea in realizarea personajelor a introspectiei (autoanaliza). Personajele sunt realizate ca in romanul sec. XX ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Calinescu Personalitate Complexa A Literaturii Romane
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
559 cuvinte
Nr caractere:
3 042 caractere
Marime:
9.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
critica, opere
Predat:
la gimnaziu
Sus!