Previzualizare referat:

Extras din referat:

Despre George Bacovia, pe numele sau real George Vasiliu, s-a spus ca e un simbolist dar ca isi depaseste epoca, apartinand poeziei romane moderne. Se pare ca pseudonimul sau provine din limba latina Bachus via, unde insemna Calea lui Bachus dar are legatura si cu denumirea orasului sau natal, Bacau.

Daca in primul sau volum, Plumb, publicat in 1916, imediat dupa ce carnagiul din primul razboi mondial se dezlantuise, influenta poeziei simboliste era foarte vizibila, abia din volumele urmatoare, in Scantei galbene sau Comedii in fond, Bacovia descopera reteta poeziei moderne, apropiata de proza poetica. Criticii interbelici au vazut in Bacovia un neosimbolist (George Calinescu) sau o bisericuta dintr-un lemn (E. Lovinescu), un poet cu o materie poetica insuficienta. Abia dupa cel de-al doilea razboi mondial poezia sa este afiliata curentelor de gandire mai noi, fiind pusa in paralel cu teatrul absurdului (M. Petroveanu), cu anumite curente ale modernismului poetic, cu suprarealismul, dicteul automat, imagismul sau chiar expresionismul dar si cu scoli filozofice cum ar fi existentialismul (Ion Caraion), etc.

Astfel Bacovia devine unul dintre cei mai importanti poeti romani, devenind autorul care executa un urias salt canonic de la statutul de poet minor la cel de autor clasic al literaturii romane.

Este strans legat de Bacau, unde s-a nascut in ziua de 4/17 septembrie 1881, fiu al comerciantului Dimitrie Vasiliu si al Zoei Vasiliu.

1891 Il aflam inscris la scoala primara Domneasca nr. 1 din Bacau.

1894 Absolva cursul primar, in luna iunie. In acelasi an se inscrie la gimnaziul Ferdinand din Bacau.

Toamna ramane inchis o noapte intreaga, din neatentia paracliserului, in turnul bisericii Precista din orasul natal. Aceasta intamplare ii va inspira poezia Amurg violet, scrisa in 1899. 1898 Isi pune pe note cateva poezii precum si altele de Mihai Eminescu si Stefan Petica. Vadeste mare talent la desen. Se dovedeste foarte bun executant la vioara si la alte instrumente din orchestra scolii, pe care o si dirijeaza. Se evidentiaza la gimnastica.

1899 Obtine premiul I pe tara la concursul Tinerimii romane pentru desen artistic de pe natura. Ii apare in Literatorul din 30 martie poezia Si toate, scrisa cu un an inainte, semnata V. George. 1900 Se inscrie la Scoala militara din Iasi; se retrage in al doilea semestru, neputand suferi disciplina cazona. Compune poezia Plumb, finisata in 1902. Scrie poezia Lacustra, desavarsita in 1906. 1901 Se inscrie in cursul superior al liceului Ferdinand.

1903 Absolva liceul din Bacau.

Scrie poezia Liceu, ca raspuns la un chestionar adresat de minister absolventilor din acel an, in vederea reformei invatamantului initiata de Spiru Haret. Se inscrie la Facultatea de drept din Bucuresti.

Citeste intr-una din sedintele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care produce o puternica impresie.

1904 Citeste la cenaclul lui Macedonski Nervi de toamna, obtinand acelasi succes. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Bacovia - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 124 cuvinte
Nr caractere:
5 591 caractere
Marime:
36.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, bacovia
Predat:
la gimnaziu
Sus!