Previzualizare referat:

Extras din referat:

descrierea naturii, in -sotita de afectiunea autorului. Termenul a fost folosit in poezia noastra pentru prima oara de V. Alecsandri. In literarura universala Goethe, Heine, Verlaine Termenul vine din pictura-insemnind un tablou realizat in creioane colorate.

Obiectivul descris este un pretext pentru trezirea unor sentimente transmise cititorului la pers. | sau |||-a. Prin motivul literar al rela-tiei om-natura se exprima trasaturile sufletesti legate de aspectul descris.

Predomina adjectivele si substantivele.

V. Alecsandri Miezul iernii Geul iernii Ion Pillat Iarna I.

H. Herdelea Zburatorul I.

H. Radulescu; G. Cosbuc; St. O. Iosif; Ion Pillat Oda Specie a genului liric in care se elogiaza personalitati, fapte eroice; veneratie si premarire fata de Divinitate. A aparut in Grecia antica caracte- rizindu-se prin forma prozaica aproape fixa.

A fost sustinuta de muzica de cor si chiar de punere in scena ~religioasa ~filosofica ~sacrala ~erotica ~eroica ~personale Are caracter solemn si de adresare.

Incepe cu o invocatie retorica.

Ton solemn, intensa vibratie lirica.

Ritm amplu si avintat.

Sentimente de preamarire si adoratie.

Concentrarea sentimentelor intr-o forma adecvata.

Exprimarea directa prin intermediul monologului. Ultima strofa contine un indemn. Oda care se cinta se numeste mars. G. Cosbuc Patria romana M. Eminescu Oda (in metru antic) N. Stanescu Oda bucuriei V. Alecsandri Oda ostasilor romani Horatiu Ode P. B. Shelley Oda vintului din apus Imnul Specie liricei cetatenesti (asemenea odei) in care se preamaresc evenimente de importanta nationala: eroi, idei, evenimente. ~religios ~national ~international ~pagin ~ebraic ~erotica ~filosofica ?Incepe cu o invocatie re- torica.

Contine indemnuri, accente afective.

Caracter retoric. Tonul mobilizator.

Evoca epoci, persoane glorioase. Meditatie solemna. V. Alecsandri Imnul lui Stefan cel Mare Un rasunet - imnul Romaniei Meditatia Poezie lirica care cuprinde reflectii filosofice asupra lumii si vietii. Se inspira din problemele mari ale filosofiei despre univers, divinitate, suflet, originea, esenta si valoarea vietii, binele, frumosul. Se cunosc si meditatii in proza. A fost cultivata in preromantism si romatism.

Se abordeaza probleme mari legate de existenta omului pe pamint.

Reprezinta o forma superioara a liricii si apare, de obicei, in eopoca de maturitate a unei literaturi.

M. Eminescu La steaua; Ce te legeni. Ion Pillat Aci sosi pe vremuri Gr. Alexandrescu Meditatii, Anul 1840 Lamartine Elegia Specie a genului liric, caracterizata prin exprimarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Genul Liric - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 815 cuvinte
Nr caractere:
10 040 caractere
Marime:
24.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!