Frunză Verde Magheran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vasile Alecsandri (1818-1890) este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori de la mijlocul secolului trecut , despre care Mihail Sadoveanu spunea : "Incepand din preajma anului 1840 , vreme de jumatate de veac ,Vasile Alecsandri a intruchipat in sufletu-i generos si a exteriorizat cu marele-i talent toate aspiratiile neamului nostru". A scris poezii, nuvele, note de calatorie, comedii. Admirator al folclorului national, a alcatuit culegeri de literatura populara. Cele mai importante dintre ciclurile si volumele sale de poezii sunt :"Pasteluri","Legende", "Doine si lacramioare" , "Ostasii nostri" .

Doina "Frunza verde magheran" face parte din volumul "Poezii populare ale romanilor". Primul titlu al acestei poezii a fost "Mehedinteanul".

Titlul reprezinta o formula -refren specifica oralitatii. Este alcatuit din doua substantive:"frunza", ,,magheran" si adjectivul ,,verde". Punctele de suspensie nu prezinta o pauza in vorbire , acestea au rol in planul sentimental intensificand emotiile eului liric.

Doina este o specie a genului liric popular , in care sunt exprimate cele mai profunde si mai variate sentimente ale sufletului omenesc.

Doina este alcatuita din doua parti al caror prim vers este reprezentat de formulele refren :"frunza verde magheran" si "frunza verde paducel". Fiecare parte se incheie cu un catren in care este exprimata dorinta de a-si implini destinul.

Poezia incepe cu formula refren "frunza verde magheran". Protagonistul este eul liric haiduc fapt atestat de prezenta verbelor la persoana intai "sunt", "sa fiu","sa fac", "sa am" si a pronumelui reflexiv "ma".

In aceasta strofa eul liric isi mentioneaza originea :"mehedintean" si varsta exprimata printr-un diminutiv:"voinicel" ce ii arata tineretea .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Frunza Verde Magheran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
896 cuvinte
Nr caractere:
4 599 caractere
Marime:
10.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poezii, populara
Predat:
la gimnaziu
Sus!