Flori De Mucigai

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform dictionarului de estetica, uratul s-a definit initial in opozitie cu frumosul, asa cum si grotescul se defineste in opozitie cu sublimul.

In acest context, granita dintre, frumos si urat este aleatorie, pentru ca oricate canoane ale frumusetii s-ar contura, generarea acelei senzatii de placere, specifice esteticii, frumosului tine in fond de masura in care individul este miscat sufleteste, de acel, nivel prag al intensitatii informatiei necesare declansarii senzatiei. Astfel, tot ceea ce nu apuca sa treaca dincolo de, nivelul prag al frumosului, dandu-i-se acestuia, obligatoriu, o coordonata pozitiva este, cu consecventa, atribuit uratului estetic, acesta ajungand sa se desfasoare de la faza subliminala frumosului, trecand prin normalitate si coborand spre expresia generatoare de disconfort, pana la granita cu grotescul, si ea, la randu-i, subiectiva. Din aceasta perspectiva, a categoriilor estetice, ne va fi mai usor sa situam estetica argheziana.

Volumul Flori de mucigai este situat, prin excelenta, in zodia esteticii uratului. Nu de stangacie poate fi acuzat Arghezi aici, in acest ciclu de poeme, ci de incrancenare. El se vede pe sine in postura unui evanghelist, mai mare si mai chinuit decat cei biblici, dand de veste lumii ca versurile prezente: Sunt stihuri fara an, /Stihuri de groaza, /De sete de apa/ Si de foame si de scrum/Stihurile de acum. Ispititoare in Flori de mucigai nu este doar imaginea poetului infirmizat iremediabil de propria lui ravna, ci si aluzia la tablele legii lui Moise, despre care se spune in Exod 31-18. Cand a isprvit Domnul de vorbit cu Moise, pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu. Urmarind conditiile teoretice de fiintare ale poeziei, putem observa ca sunt intrunite toate elementele unei poetici clasice: rima, extrem de reusita, ritmul, melodicitatea deosebita, sentimente complexe si intense communicate in regim direct.

Se pune atunci problema care ar fi domeniul repreosat lui Arghezi de catre critica, din structura prozodiei sale? In acest volum poetul reuseste o extrem de puternica reincarnare a cuvantului cu sens, cu alte cuvinte, in termenii poeticii moderne, o resemantizare. Bunaoara, in limbaj cotidian, cuvantul unghie este departe de a fi poetic, ba chiar dimpotriva, s-ar putea spune. O unghie pe tencuiala, la fel ca in poemul arghezian, devine, insa, deindata, altceva. Se realizeaza un nou tip de asociere semantica, declansand un alt fel de imagini poetice: Am lasat-o sa creasca/Si nu a mai crescut. /Si ma durea mana ca o ghiara, /Neputincioasa sa se stranga. Se poate observa ca acum sfera semantica s-a extins, mana devenind ghiara, senzatia declansata in constiinta cititorului amplificandu-se extrem de mult. Imaginea dezvoltata in versul: si m-am silit sa scriu cu unghiile de la mana stanga este socanta pentru perceptia noastra obisnuita. Actantul nu numai ca nu isi oblojeste rana ci parca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 089 cuvinte
Nr caractere:
5 610 caractere
Marime:
9.56 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
motive, teme
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Flori De Mucigai - Varianta 6
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Daca estetica uratului este doar afirmata de poet in Testament, in volumul Flori de mucigai...
"Le-am scris cu unghia pe tencuiala Pe un parete de firida goala, Pe intuneric, in...
"De la Mihai Eminescu, poezia lirica romaneasca n-a cunoscut o alta realizare mai de seama,...
Conceptul de arta poetica exprima un ansamblu de trasaturi care compun viziunea despre lume si...
Dupa volumul de povestiri intitulat Poarta neagra, aparut in 1930, ciclul Flori de mucigai,...
Sus!