Fântâna dintre plopi, de Mihail Sadoveanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fiu al pamantului glorios al Moldovei, Mihail Sadoveanu a fost un scriitor deosebit de prolific, lasand posteritatii o opera monumentala care se intinde pe o jumatzate de secol. Lumea de altadata, din vechimea poporului roman, cu asezarile si sufletul ei, este reconstituita din negura departarilor in volumul de povestiri Hanul Ancutei. Opera literara Fantana dintre plopi face parte din volumul de povestiri Hanul Ancutei, fiind cea de-a patra povestire.

Povestirea este o specie a genului epic in proza de scurta intindere, cu o actiune simpla, lineara, cu personaje putine in care se prezinta o intamplare din viata unui personaj. Daca povestirea se concentreaza asupra firului evenimentelor, nuvela aduce in discutie imasginea unui personaj exceptional, in jurul caruia graviteaza ceilalti eroi.

Tema operei literare Fantana dintre plopi o presupune iubirea tragica dintre Neculai Isac si Marga. Neculai Isac, capitan de mazili, se indragosteste de o tiganca pe nume Mrga. Tigancusa era pusa de unchiul sau Hasanache sa se intalneasca cu Neculai pentru a-l jefui, insa fata ii spune adevarul baiatului, care fuge, iar fata este omorata de rudele sale.

Aceasta iubire tragica este surprinsa in mai multe ipostaze. Una dintre ele ar fi indragostirea la prima vedere. Urmeaza intalnirile pe ascuns, iubirea cu obstacole, imposibila si cea tragica. Intre cei doi existau obstacole precum diferenta de rang social, de etnie si religie, ce faceau acea iubire imposibila.

Titlul operei, format din doua civinte semnificative, Fantana, in care apa sugereaza viata, iubire (eros), dar si moartea (tanatos) si plopul, considerat arborele singuratatii, copac blestemat, de crengile caruia s-a spanzurat Iuda, desemneaza locul de intalnire al celor doi: Fantana dintre plopi. Numarul plopilor din jurul famtanii patru, sugereaza tot moartea, prezenta locului sugerand predestinarea pentru un loc tragic, tainic, singuratic.

Prin povestire, trecutul prinde viata si se confunda cu prezentul, capitanul retraind drama pe care o povesteste. Naratorul din Fantana dintre plopi este un narator personaj, deoarece ia parte (participa) la actiunile desfasurate, este creditabil si subiectiv, intru-cat isi exprima sentimentele si trairile sufletesti prin intermediul pronumelor si verbelor la persoana I singular: umblam, eram, ma, gandeam, am zarit, mi, eu, sunt, etc.

Ca in intregul volum de povestiri si in Fantana dintre plopi este prezenta povestirea in povestirem in care, in discursul initial al naratorului sunt incluse discursurile personajelor, care devin la randul lor povestitori atunci cand isi spun propria poveste si receptor cand altii vorbesc. Naratorul initial are rolul de a prezenta personajele povestitor, de a fixa cadrul povestirilor, de a surprinde reactia ascultatorlor, devenind el insusi receptor cand altii povestesc. Povestirea naratorului initial se observa in descrierea hanului si a venirii capitanului precum si prin notarea la ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fantana Dintre Plopi De Mihail Sadoveanu - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 153 cuvinte
Nr caractere:
5 654 caractere
Marime:
9.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, sadoveanu
Predat:
la liceu
Sus!