Evoluția relațiilor dintre două personaje - Harap-Alb

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personaje: Harap-Alb si Spanul

Aparuta in 1877, ,,Povestea lui Harap-Alb", de Ion Creanga, constituie o sinteza a basmului romanesc, in care schema basmului folcloric este imbogatita prin numeroase elemente originale.

Harap-Alb si Spanul sunt personaje solidare, in constructia carora au fost utilizate mai multe elemente ale textului.

Astfel, tema basmului fiind initierea unui tanar, de la stadiul de novice, la acela de om total, de-a lungul acestui drum, cei doi se afla mereu alaturi. Reperele spatiale ale calatoriei initiatice (padurea-labirint, fantana, Gradina Ursului, Padurea Cerbului, palatul lui Ros-Imparat), sunt simbolice si constituie ,,treptele" pe care Harap-Alb le parcurge, la porunca Spanului. Din aceasta cauza, unii comentatori apreciaza ca Spanul este un ,,pedagog"si un indrumator al fiului de crai.

Conflictul este cel al tuturor basmelor: lupta dintre Bine si Rau, cu victoria celui dintai. Momentul culminant al acestui conflict il constituie uciderea Cerbului solomonit, care raspandea moartea in jurul sau (,,dar chiar cand se uita la cineva, fie om sau orice dihanie ar fi, pe loc ramane moarta").

La constructia celor doua personaje contribuie si natura aparte a fabulosului (care este tratat in mod realist): nici Harap-Alb nu se confunda cu Fat-Frumos, nici Spanul nu este un zmeu, ci o fiinta umana altfel decat restul lumii.

Tipologic, amandoi sunt niste personaje ,,deghizate": Harap- Alb este un vlastar imparatesc ,,travestit" in haine de sluga, iar Spanul este un ,,educator" care poarta masca unui om rau. Chiar Calul ii subliniaza acest rol in cuvintele: ,,Si unii ca acestia sunt trebuitori pe lume cateodata, pentru ca fac pe oameni sa prinda la minte": Harap-Alb fiind protagonistul, Spanul este un personaj- ,,confident".

Initial, mezinul Craiului este un tanar bun la suflet si milostiv, care o ajuta pe batrana cersetoare din gradina parinteasca (in care era ,,deghizata" Sfanta Duminica). Receptiv la sfaturile acesteia, isi alege Calul de Foc si este ,,botezat" prin cele trei zboruri cosmice (care il pun in relatie cu centrul Universului).

Intalnirea lui cu Spanul este prevestita de sfatul pe care Craiul i-1 da la plecare: ,, sa te feresti de omul ros, iara mai ales de cel span".

Motivatia fiind ambigua (,,caci sunt foarte sugubeti" s.n.), poate de aici deriva modul diferit in care este privit Spanul: pentru unii comentatori acesta este o ipostaza a Diavolului, relatia lui Harap-Alb cu el fiind un pact faustian.

Intalnirea dintre cei doi se petrece in padurea-labirint, spatiu- capcana care il va determina pe mezinul Craiului sa-1 accepte pe Span ca sluga. Viclean si prefacut, acesta il invita pe noul sau stapan, in ciudata fantana fara cumpana, adanca si intunecata ca un ochi al Iadului. Aici are loc inversarea rolurilor, cu schimbarea numelui fiului de crai.

La modul simbolic, scena constituie o ,,moarte" ritualica, in urma careia novicele va primi o noua identitate. De acum inainte, Harap-Alb va fi motivat, prin constrangeri succesive, sa treaca probele initiatice pe care i le fixeaza Spanul: aducerea salatilor din Gradina Ursului, uciderea Cerbului solomonit si salvarea fetei imparatului Ros, din imparatia decazuta a tatalui sau. in timpul acestor incercari, Harap-Alb isi releva curajul, vitejia, loialitatea, altruismul si isi desavarseste profilul moral.

Juramantul facut in fantana avea insa si o limita temporala fixata de Span: ,,si atata vreme ai a ma sluji, pana cand ii muri si iar ii invie".

Sfarsitul acestei perioade are loc atunci cand Harap-Alb si fata imparatului Ros ajung la Verde-imparat. ,,Demascat" de tanara, Spanul ii taie capul lui Harap-Alb, savarsind un nou ritual al mortii initiatice: uciderea ipostazei profane, a slugii, pentru realizarea, prin inviere, a ipostazei sacre.

Implinindu-si menirea, Spanul dispare ca fiinta, fiind aruncat de Cal, din ,,inaltul cerului" si facut ,,praf si pulbere".

Initierea fiind incheiata, Harap-Alb devine imparat etern.

Viziunea autorului este optimista, eventualele defecte ale lumii fiind estompate cu ajutorul umorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia relatiilor dintre doua personaje - Harap-Alb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
763 cuvinte
Nr caractere:
3 548 caractere
Marime:
10.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basm, personaje
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!