Evocarea patriei și a trecutului istoric

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La inceput se, se prea poate, sau nu fi existat cuvintul Patrie. Erau alte slove care inlocuiau acest adevar, aceasta credinta despre un pamint paradisiac. Un om numea Patria piatra, piatra de munte sfint; un altul o striga mare, mare cu ape de aur; un al treilea o plingea luna, luna de chihlimbar. Cuvintul patrie s-a nascut mult prea tirziu, dupa distrugerea Turnului Babel, cind oamenii s-au prins cu duhul si cu trupul de un anumit crimpei de pamint. Fiecare si-a asemuit Patria cu ce a visat: cineva cu frunza, cineva cu ninsorile, altcineva cu Luceafarul.

Patria noastra, Paria-lira, Patria-brad, a fost cantata de Alecu Russo in Cintarea Romaniei, considerat cel mai reusit poem romanesc in proza. Initial Alecu Russo si-a plasmuit opera in franceza, nu pentru ca s-ar fi intimidat de unduioasa lunecare a vocalelor romanesti; atit doar: se temea sa scrie cuvintele in graiul sau prea sfint, considerindu-l, poate, un tabu stravechi. Scriitorul ducea in sine marea nostalgie pentru vremurile trecute, vremuri pierdute in ninsori dacice Contemporanii lui Alecu Russo si nu numai ei isi pierdusera curajul, dragostea pura pentru limba si meleag, isi pierdusera acea fantezie dionisiaca, ce ii ajuta pe stramosii nostri sa faca fapte glorioase. Cintarea Romaniei e o incercare de reamintire, de recladire, piatra cu piatra, mugure cu mugure, a slavei de demult.

Scrierea lui Russo da dovada de un rafinament cu adevarat poetic, de inteligenta unui Voltaire roman si de un sentimentalism solomonic. Nu in zadar inteleptul isi zideste opera, despartind-o in versete; ele cad ca niste avalanse de soare si luna. Formulele biblice nu numai niste procedee stilistice, menite sa puna un vesmint cuvios ideilor din lucrare, ci si o abundensa de neguri retorice, anuntind sau prorocind aidoma lui Moise pierderea natiei. Russo vrea sa ne avertizeze: ceea ce ne scapa din mini poate fi recuperate, ceea ce luneca ori cade din inima nu se mai gaseste nici in lumile de aici, nici in lumile de apoi.

In majoritatea versetelor din poem autorul reconstituie in spirit momente cruciale din istoria poporului nostru de la cucerirea Daciei de catre romani si pina in preajma revolutiei din 1848. Aceasta evocare se dezvaluie prin intermediul a doua antiteze: intre frumusetile, bogatiile tarii si suferintele ei nesfirsite; intre eroismul, barbatia stramosilor si molesirea ce s-a cuibarit in lacasul voinicilor. Ideea libertatii, proslavirea omului liber trece ca un fir rosu prin intrega lucrare: Fiecare om era slobod si platea cit o suta de oameni, caci se lupta pentru dinsul slobozenia insuteste puterea numai cei misei si cei rai tin cu strainii si apasatorii. Intilnim aici si predicatii profetice, si patos angelic, si un metaforism dens, intr-o abundenta uluitoare a tropilor. Poemul e un imn emotinant, in care vibreaza muzica dorului si speranta unui adevarat patriot. Alecu Russo intelegea prea bine ca lumea celor rai si imbibati de frica si ura anevoie poate ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evocarea Patriei Si A Trecutului Istoric
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
684 cuvinte
Nr caractere:
3 624 caractere
Marime:
10.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
patrie, istorie
Predat:
la liceu
Sus!