Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eugenie Grandet este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Balzac. A fost publicat in 1833 si ilustreaza viata unei familii din franta de la mijlocul secolului al XIX-lea. Actiunea se petrece la Saumur, in casa familiei Grandet. Felix Grandet, gratie afacerilor pe care le detinea, a reusit sa stranga destul de multi bani, care nu egalau nici pe departe avaritia lui.

Ele este cel care-si conduce familia si casa intr-un mod foarte strict, aproape tiranic. Totul este inchis si tinut sub cheie, iar toate cheltuielile casei sunt atent calculate de barbat.

Intr-o zi de noiembrie, in 1819, a fost organizata o mica petrecere in cinstea lui Eugenie, fiica lui Grandet, cu ocazia implinirii varstei de 23 de ani. Aici au fost invitate 2 familii rivale : Cruchot si des Grassins. Fiecare spera sa-si poata marita fiul cu Eugenie.

In aceeasi seara isi face insa apritia Charles, verisorul lui Eugenie din Paris. Eleganta si farmecul nu o lasa indiferenta, fata simtindu-se inca din prima clipa atrasa de el. Baiatul este surprins la inceput de aspectul mizerabil al locuintei unchiului sau.

Baiatul a venit cu o scrisoare de la tatal sau care putea fi deschisa numai de Felix Grandet. Cand scrisoarea a fost deschisa Grandet a aflat cu stupoare ca din cauza banilor, din pricina ca era ruinat, fratele sau s-a sinucis. Acesta il ruga sa aiba grija de Charles dupa moartea lui, sa-l vegheze si sa-l ajute la nevoie. Felix nu se sensibilizeaza si il dispertuieste pe acest nepot insolvabil. Aceasta insensibiliate fata de durerea aproapelui sau socheaza intreaga sa familie.

Tanarul isi plange parintele zi si noapte, Induiosata de soarta sa, Eugenie ii daruieste toate monedele de aur pe care le are de la tatal sau.

Fata i-a oferit aceasta mica avere pentru a-l ajuta sa-si implineasca visul : sa plece in India pentru a-si face un viitor. Charles a plans de bucurie cand a vazut bunatatea fetei si i-a oferit un in schimb un lucru foarte drag lui care a apartinut parintilor sai.

Dupa ce isi schimba multe juraminte si chiar un sarut cei doi se despart, Charles luand drumul Indiei in speranta ca va castiga bani pentru a putea acoperi datoriile lasate de tatal sau.

Viata isi reia cursul normal, dar plecarea baiatului lasa o durere foarte mare in sufletul lui Eugenie.

In prima zi a anului 1820, Felix Grandet cere sa vada, ca in fiecare an, averea fetei. Atunci cand afla ca aceasta nu mai are banii, se supara si atat de rau, incat isi inchide fiica in camera. Mama care o adora pe Eugenie, se imbolnaveste din cauza supararilor din casa si se stinge incet, incet.

Dupa lungi certuri Felix se hotaraste sa se impace intr-un final cu fata lui, aceasta fiind singura sa mostenitoare. In 1822, dupa 2 ani de boala si chin, doamna Grandet trece in lumea de dincolo. Grandet isi convinge fiica sa renunte la mostenirea lasata de mama sa. Eugenie traieste acum numai pentru a avea grija de tatal ei. In adancul sufletului inca mai asteapta vesti de la Charles, dar ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
681 cuvinte
Nr caractere:
3 421 caractere
Marime:
9.32 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, balzac
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Eugenie Grandet - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Eugenie Grandet este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Balzac. A fost publicat in...
Romanul este caracteristic pentru maniera balzaciana: tema majora -banii, felul in care ei...
Eugenie Grandet est un roman dHonore de Balzac paru dans LEurope Litteraire en septembre 1833,...
Tema este una generoasa si complexa in acelasi timp. Ne-am propus sa parcurgem un intinerar...
Mos Goriot face parte din Comedia Umana, ciclul Scene din viata pariziana si reprezinta cheia de...
Sus!