Previzualizare referat:

Extras din referat:

Epopeile se numara printre cele mai vechi opere literale care au supravietuit pana in zilele noastre. Ele au contribuit cu mult la formarea culturilor vechi, inchizandu-le pe cele ale Greciei si Romei antice. Acestea, la randul lor, au influentat putemic traditiile culturale din prezent.

Epopeea este in esenta o povestire lunga, scrisa in versuri, care trateaza un subiect nobil, precum destinul unui popor sau un concept religios. Acest subiect este adesea intrupat intr-un personaj eroic care trece printr-o serie de incercari sau aventuri si trebuie sa ia decizii importante. Unele epopei sunt traditionale, reflectand direct episoade din istoria unui popor; altele sunt in mod constient modelate de catre autori in scopri nationale sau religioase.

Au supravietuit fragmentesubstantiale din Epopeea lui Gilgames, scrisa pentru prima data pe tablite de lut in Sumeria, in jurul anului 2000 i. e. n. Ea povesteste despre razboinicul Gilgames si aspiratia sa pentru adevar si viata eterna. Cele mai vechi epopei complete, foarte diferite in spirit, au fost scrise in Grecia antica si i-au fost intotdeauna atribuite poetului Homer. Acesea sunt Iliada si Odiseea, opere atat de adorate de greci, incat aproape ca ar putea fi numite carti sfinte. Legenda il prezinta pe Homer ca pe un bard orb, recitandu-si poeziile la curtea vre-unui conducator si acompaniindu-se cu un instrument asemanator cu harfa, numit lira. Insa u se stie exact nimic despre Homer si savantii nu au decis inca daca el a scris una, amandoua sau poate niciuna dintre marile epopei grecesti. Este posibil ca ele sa fi avut un sambure de adevar care a fost transmis pe cale orala si dezvoltat de generatii barzi inainte sa fie scrise in jurul secolului al VIII-lea i. e. n. Scrierea putea fi facuta de unul sau mai multi Homeri care au prelucrat, au cizelat sau au remodelat lucrarile. Epopeile Homerice se inspira dintr-un sir de intamplari probabil in parte mitice, in parte istorice care ar fi fost cunoscute oricarui grec. Este vorba de originile, desfasurarea si organizarea Razboiulu Trioan. Acesta a inceput cand un print troian, Paris, a rapit-o pe Elena, sotia regelui Menelau al Spartei. Agamemnon., frate al lui Menelau si mare rege al statului Micene, i-a recruat apoi pe ceilalti concucatori greci pentru a porni o campanie impotriva Troiei si pentru recastigarea Elenei sau razbunarea insultei. Dupa un asediu esuat de zece ani al orasului Troia, grecii si-au pacalit adversarii prefacandu-se ca se retrag si lasand in urma un imens cal plin cu soldati. Locuitorii Troiei au dus calul in cetatea lor, triumfatori, aducand asupra lor pieirea. Diferite episoade din Razboiul Troian si din evenimentele ulterioare incluzandu-le pe cele de dupa intoarerea acasa a regilor greci victoriosi au fost folosite si refolosite in bogata literatura a Greciei. Iliada insista asupra unui singur episod care a avut lor pe la sfarsitul lungului razboi. In acesta Ahile, cel mai mare razboinic grec ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epopei Clasice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 077 cuvinte
Nr caractere:
5 693 caractere
Marime:
9.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere literare, epopee
Predat:
la liceu
Sus!