Epoca Renasterii

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Epoca Renasterii - 1
Particularitatile istorice si umanismul spaniol -2
Romanul picaresc - 4
Nuvelele lei cervantes - 5
Cervante, omul - 8
Ideile sale literare - 9
Don Quijote - 11

Extras din referat:

Cultura Renasterii isi datoreaza stralucirea faptului ca are drept temelie idiologica principiul liberei dezvoltari a personalitatii omenesti, eliberata de rigorile dogmelor, prejudecatilor si superstatiilor religioase; increderea nelimitata in forta omului si posibilitatile sale morale, intelectuale, creatoare in orice domeniu; capacitatea sa de a actiona si a modifica lumea si viata; refuzul ascetismului si aprecierea exclusiva a vietii materiale si a valorilor pur umane; in fire promovarea spiritului critic, combative si esentialmente laic, admirind paganismul antic.

Complexele imprejurari economice, sociale, politice, stiintifice, tehnice, repercutate pe planul constiintei si stimulate, cristalizate, indrumate de cunoasterea culturii greco- latine, au dat nastere marelui curent intelectual umanismului. Noua atitudine umanista care impregneaza creatiile noii culturi in toate domeniile se caracterizeaza prin dispretul si negarea intregului sistem de gindire dominant in evul mediu, prin propagarea studiului limbii si al operelor clasicilor greci si latini, si prin independenta si laicizarea progresiva a gindirii; fapte care duc la consolidarea spiritului critic, ce opereaza in mod liber in toate domeniile activitatii intelectuale. Eruditii umanisti filologi, istorici, naturalisti, fiosofi, matematicieni, etc.

reveleaza oamenilor de litere noi informatii, noi exemple de interpretare libera a faptelor, noi modele literare, in timp ce traducatorii creaza o limba mai supla si imbogasesc considerabil vocabularul.

Particularitatile culturii si in special ale literaturii spaniole din perioada Ranastierii sunt determinate de insesi particularitatile dezvoltarii istorice a Spaniei, care lasa puternice amprente intr-o serie de caractere culturale, cu totul originale.

Din cauza dezvoltarii slabe a burgheziei, absolutismul regal spaniol n-a dus la unificarea nationala decit incet si tirziu. Absolutismul spaniol neavind o baza sociala ampla lumea burgheza ca in alte tari, el are nevoie de puterea armatei si de autoritatea bisericii, fapt care contribuie sa prelungeasca supravietuirea fortelor feudale; caci in domeniul fortei militare vor fi promovate elemente ale aristocratiei, iar in domeniul politic Biserica va ajuta mai departe regalitatea, asigurindu-si astfel in continuare preponderenta in stat.

Regalitatea este demagogic popularizata, in ipostaza (in care apare, de pilda, la Lope de Vega) de aparatoare a taranimii fata de abuzurile marilor proprietari de tip feudal. Pe de alta parte, rolul imens pe care-l joaca in Spania catolicismul contibuie la mentinerea unei stari generale de misicism. In aceste conditii umanismul in Spania nu va fi sustinut, fireste, nici de regalitate sau de aristocratime vechile forte ale unei lumi vechi, pe care noul curent o nega, - dar in acelasi timp umanismul nu este sustinut din partea burgheziei, nedezvoltate si lipsite de privelegii. Miscarea umanista este inabusita aici si de puternica ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 017 cuvinte
Nr caractere:
26 153 caractere
Marime:
26.50 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opere, cultura, renastere, curente literare, reprezentanti
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Epoca Renasterii Cervantes Don Quijote
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. Renastere si Umanism Renasterea este o perioada istorica de progres cultural a umanitatii....
Renasterea a fost o miscare social-culturala si spirituala europeana, marcand inceputul crizei...
Inceputul destramarii feudalismului si aparitiei germenilor relatiilor capitaliste este marcat in...
Gheorghe Asachi este o personalitate proeminenta a culturii romanesti din sec.XIX. Pentru a...
Pedagogia, asemanator altor stiinte, a parcurs un drum lung, o adevarata istorie proprie pana la...
Sus!