Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este una din creatiile de inceput ale lui Eminescu, apare intr-un grupaj de poezii, in Convorbiri Literare alaturi de Mortua Est si Venere si Madona. Acestea l-au facut pe Titu Maiorescu sa-l plaseze pe tanarul poet in imediata vecinatate al lui Vasile Alexandri dar si sa-i reproseze tendita exagerata catre filosofara, gustul pentru antitezele exagerate.

Epigonii constituie o adevarata ars poetica eminesciana, ilustrand mesianismul poetului, rolul artistului si menirea creatiei sale, aceasta poezie finnd un adevarat manifest literar.

Mihai Eminecu a avut marea sansa de a invata literatura de la unul dintre cei mai mari carturari ardeleni, Aron Pumnul; in al carui Lepturariu, viitorul poet va gasi primele informatii despre predecesorii sai, pe care-i admira pentru sinceritatea sentimentelor, considerandu-i pionieri perseverenti ai nationalitatii si ai romanismului.

+? a fost imprumutat de la un anume Carl Immermann iar antiteza este inspirata de o epigrama a poetului Schiller.

Poezia se structureaza pe o antiteza, element caracteristic romanticilor antiteza trecut-prezent. Si tot de la romantici imprumuta Eminescu, elogierea trecutului in comparatie cu prezentul decazut.

Poezia debuteaza printr-o strofa in care autorul face o avocare globala a operei de dinainte, pe o tonalitate euforica, superlativa.

Imaginea trecutului este paradisiaca. Eminescu nu face economie de epitete si metafore. Persista ecouri din poezia inaintasilor dar apar si accente eminesciene.

Strofa I poate fi considerata ca un fel de preludiu al unei apologii, a unei laude nemasurate.

Cand privesc zilele de-aur a scripturelor romane, Ma cufund ca intr-o mare de visari dulci si senine Si in jur parca-l colinda dulci si mandre primaveri, Sau vad nopti ce-ntind deasupra-mi oceanele de stele, Zile cu trei sori in frunte, verzi dumbravi cu filomele, Cu izvoare-ale gandirii si cu rauri de cantari. Vad poeti ce au scris o limba, ca un fagure de miere. Urmeaza apoi un sir de caracterizari lirice care au in vedere personalitatea si operele inaintasilor.

Se pare ca spatiul pe care-l consacra unuia sau altuia este direct proportional cu valoarea pe care le-o atribuie. Daca lui Chichindeal, Mumulean le dedica doar cateva cuvinte: Chichindeal gura de aur, Mumulean glas cu durere, Prale firea cea intoarsa, Daniil cel trist si mic. Altora, precum Eliade, Alexandrescu, Negruzzi, Alexandrii le consacra una sau mai multe strofe. Este de remarcat extraordinara sugestivitate a definitiilor sale lirice care surprind caracteristica esentiala a operei, sau a contributiei specifice la istoria literaturii romane.

De multe ori, aluziile vizeaza aspecte tematice ale operei respectivilor autori: Doinici cuib de-ntelepciune (fabule). Alexandri este rege al poezie. -remarca preocuparile sale pentru folclor Ce din frunze iti doineste, ce cu fluierul iti zice. Bolliac canta iobagul s-a lui lanturi de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
957 cuvinte
Nr caractere:
5 195 caractere
Marime:
10.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
poezii, eminescu
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Epigonii - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Poezia ?Epigonii? a fost publicata la revista ?Convorbiri literare? in anul 1870. Ea exprima...
Acest poem, aparut pentru prima data in Convorbiri literare in luna august a anului 1880, aduna,...
In partea a doua a poeziei Epigonii prezentul este pus in antiteza cu trecutul, prezentat in...
Publicata la 15 august 1870 in Convorbiri literare. Reprezinta manifestul literar al poetului,...
Dependent, intr-o masura mai mare sau mai mica, de inaintasii sai (Alecsandri, Bolintineanu,...
Sus!