Enigma Otiliei De George Calinescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Felix Sima, un tanar de 18 ani, vine in Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicina. Ajuns la adresa indicata Otilia, pupila batranului, il invita in casa unde cunoste membrii familiei: matusa Aglae, unchiul Simion si copiii acestora Titi., Aurica, Olimpia, ginerele Stanica Ratiu precum si prietenul de familie Leonida Pascalopol.

A doua zi Otilia ii arata locuinta, el remarca felul jucaus al fetei si este surprins cand gaseste o scrisoare adresata acesteia, pe numele Otilia Marculescu. Fata este ravnita de Leonida Pascalopol si invidiata de toti membrii familiei Tulea.

Felix, curios de enigma numelui Marculescu descopera soarta Otiliei care nu este cu mult diferita de a sa.

Fata a ramas orfana de mica si este crescuta de tatal sau vitreg, mos Costache. Pascalopol a cunoscut-o pe mama Otiliei si de atunci i-a ajutat foarte mult, Otilia purtandu-i o stima deosebita.

Rugat de Aglae, Felix il mediteaze pe Titi care a ramas corigent, si in aceste imprejurari sora sa Aurica se ataseaza de tanar. El, insa, se simte tot mai atras de Otilia pe care o admira si cu care petrece din ce in ce mai mult timp. Vede insa in Pascalopol un rival.

La inceputul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei isi face aparitia acasa impreuna cu Stanica, concubinul ei, cu care are un copil. Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa.

Stanica, prin minciuni si scrisori adresate domnului Pascalopol cum ca se impusca, reuseste sa stranga ceva bani de la toti si sa-l induplece pe Simion cu motivarea ca mai are cateva luni de trait, sa-i dea zestrea Olimpiei.

La invitatia lui Pascalopol, Felix si Otilia se duc la mosia acestuia, unde tinerii profita de timpul petrecut impreuna, iar dupa doua saptamani revin acasa.

Intre timp, fiul Olimpiei si al lui Stanica, Aurel Ratiu, moare, iar tatal induiosat ii publica in ziar decesul amintind toate rudele, in speranta de a obtine cat mai mult sprijin financiar.

Stanica este interesat de averea lui mos Costache si in acest scop il aduce pe un oarecare doctor Vasiliade pentru a-i pune diagnosticul ca este bolnav. Singurul care descopera planul este Pascalopol, si-l avertizeaza pe batran.

Intre Felix si Otilia se cladeste o relatie de profunda prietenie si atasament. Felix ii marturiseste iubirea, iar Otilia pare si ea induiosata, insa priveste totul in mod copilaresc. Grija sa pentru Felix pare mai mult a unei surori. Rusinat, Felix isi pune pe hartie toate sentimentele sale, trimitandu-i Otilei scrisoarea, insa ea nu-i da nici un raspuns.

Intr-un moment de gelozie, Felix o roaga pe Otilia sa nu se mai intalneasca cu Pascalopol, insa tot el, invitat de acesta la el acasa, isi da seama de greseala facuta fata de Otilia.

In casa discutiile despre adoptia Otiliei de catre mos Costache declanseaza un nou val cu scandaluri din partea Aglaei. In cele din urma fata ii cere lui mos Costache sa nu intocmeasca formalitatile de adoptie si pleaca cu ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 331 cuvinte
Nr caractere:
6 368 caractere
Marime:
10.04 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaje, actiune, roman, opera
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei De George Calinescu - Varianta 5
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Enigma Otiliei a aparut in anul 1938 si este al II-lea roman al lui George Calinescu dupa, Cartea...
Incadrarea in contextul epocii Personalitate complexa a literaturii romane, spirit plurivalent,...
G. C. va continua in contextual literaturii romane interbelice seria personalitatilor de tip...
Tema: Comportamentul unui barbat pentru a evita plictiseala rapida a femei ce sufera cand este...
Romanul Enigma Otiliei este construit la granita dintre clasic si modern. Este publicat in 1938,...
Sus!