Enigma Otiliei De George Calinescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema: Comportamentul unui barbat pentru a evita plictiseala rapida a femei ce sufera cand este contrariata. Dovada femeii plictisite rapid o reprezinta Otilia Giurgiuveanu din romanul Enigma Otiliei, autor fiind George Calinescu, iar barbatul care permite acest lucru este reprezentat in roman de catre doctorul in devenire Felix Sima.

Inca din titlu se sugereaza ideea unei iubiri neimplinite, dotarita unei enigme care le va fi fatala celor doi indragostiti.

Deci Otilia este o enigma pentru Felix, o fata care nu va putea niciodata intelea sa de personalitatea lui prea timida si incapabila de a descifra catusi de putin din Otilia.

Se poate spune ca Felix este prea timid, lucru rezultat inca din patrunderea lui in spatiul tenebros de pe strada Antim unde descopera acele case vechi cu aspect tenebros si din prima tentativa de a intra in casa la mos Costache Neavand alt chip de ales, tanarul apasa clanta moale si dadu sa traga usa. Insa spre spaima lui, usa cea uriasa se misca aproape de la sine, cazand spre el cu un scartait ingrozitor. Intimidat, astepta ca lumea din casa, intrigata de zgomot, sa navaleasca jos, dar nu se intampla nimic. Se observa o superioritate a Otiliei fata de timiditatea baiatului care nu se decide daca sa-i sarute mana dar pana sa ia o decizie fata isi retrage mana dupa care Felix raspunde sfios la o serie de intrebari ale fetei ramanand oarecum surprins de atitudinea fetei de aceeasi varsta cu el.

Otilia dovedeste o maturitate superioara fata de Felix poate doar la inceput, pentru ca mai tarziu isi arata si adevaratul ei caracter, acela de fetita rasfatata de un adevarat gentlemen, in persoana lui Leonida Pascalopol, care ii indeplineste toate dorintele ei puerile, dandui Otiliei inelul cu safir de la degetul cel mic care s-ar spune ca era pus acolo doar pentru pastrare, lucru care ulterior le va fi fatal celor doi indragostiti, unul dintre motive fiind poate si diferenta de varsta care la vremea aceea gura lumii nu putea concepe un alt tip de relatie intre cei doi decat tata-fiica. O prima greseala a lui Felix ar fi timiditatea sa, dar timiditatea nu este o greseala pentru ca el nu mai avusese vreo intimitate cu o femeie, iar mama lui murise cand el era la scoala primara iar tatal sau se inchisese in sine deci nu avea cu cine sa discute despre o serie de noi sentimente care ii macinau sufletul, deci este foarte normal ca Otilia sa fie o piatra prea mare pentru Felix, deci am putea spune ca aici nu il putem invinovati pe Felix de imaturitatea lui, lucru pe care s-ar putea sa nu il putem afirma cu tarie mai tarziu? pentru ca pe o fata, in devenire femeie care si ea la o varsta la care ar fi trebuit sa cunoasca sentimentele care ii staruie in suflet pentru ca nu stie cum sa reactioneze in momentul pentru ca dupa o perioda indelungata ar fi trebuit sa o cunoasca destul de bine pe Otilia si sa nu o contrarieze. De ce sa nu o contrarieze in care persoana fata de care are acele ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 485 cuvinte
Nr caractere:
7 220 caractere
Marime:
13.36 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, actiune
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei De George Calinescu - Varianta 1
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Enigma Otiliei a aparut in anul 1938 si este al II-lea roman al lui George Calinescu dupa, Cartea...
Incadrarea in contextul epocii Personalitate complexa a literaturii romane, spirit plurivalent,...
G. C. va continua in contextual literaturii romane interbelice seria personalitatilor de tip...
Felix Sima, un tanar de 18 ani, vine in Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a...
Romanul Enigma Otiliei este construit la granita dintre clasic si modern. Este publicat in 1938,...
Sus!