Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incipitul fixeaza reperele spatiale si temporale ale atiunii si unele dintre personajele romanului. Universul descries este verosimil (se apropie de realitate), rezultand un roman de tip fresca (inceputul secolului xx), fiind obiectiv si realist. Reperele spatiale prezinta strada Antim, cele temporale fixeaza data, o seara de iulie a anului 1909. Stilul balzacian se respecta in sensul ca se incepe cu prezentarea strazii Antim. Cel care observa reperele strazii este Felix, naratorul apeland la un personaj strain de aceasta strada. Descrierea este realizata de la exterior spre interior, de la strada spre casa.

In primul enunt se vorbeste despre Felix Sima ca are optsprezece ani, este imbracat cu uniforma si are un soi de valiza.

Este realizata o focalizare externa, naratorul stiind mai putin decat personajul sau.

Personajul este conturat prin cateva trasaturi, o varsta aproximativa, prezenta uniformei de liceu si valiza.

Strada este descrisa prin epitetele duble pustie si intunecata, de aici reiesind tristete, prin comparatia racoroasa si intunecoasa ca o padure rezulta faptul ca acea strada avea un aer misterios, semanand cu un labirint, o viata in antiteza : pustietatea strazii, vesnicia cu batranetea sugerata de copacii batrani, imagini auditive fosnetul frunzelor, vantul. Tanarul ce patrunde in strada Antim este strain de aceasta strada, merge scutand tocmai pentru ca nu cunoaste. Fata lui Felix era insa juvenila, plapanda fiind un contrast intre barbatia reprezentata de hainele sale (uniforma neagra ) cu fata sa ce are un aer femeiesc, figura unui copil, a unui om lipsit de experienta, bine ingrijit, cu aspecte frumoase, misterios, modern si ambitios. I se inoculeaza portretul orfanului, in conceptia Aglaei, el trebuind sa se multumeasca cu putinul, dar Felix da dovada de ambitie, vrand sa devina medic, semanand cu tatal sau.

Strada Antim este obscura, semanand cu Costache Giurgiuveanu, el fiind necomunicativ, respingator, bizar, misterios, ascuns. Giurgiuveanu este zgarcit pentru ca lumina era stinsa ca sa nu consume, sa nu cheltuiasca. Aspectul strazii caracterizeaza persoanele ce traiesc pe acea strada. Casele de acolo au devenit saracasioase ca si proprietarii care au decazut. Pe aceasta strada domina zgarcenia.

Aparitia unei trasuri luxoase, elegante reprezinta contrastul strazii, si a caselor darapanate, acolo locuiesc persoane instarite dar zgarcite.

Casa lui Costache Giurgiuveanu are un etaj, ferestrele au o inaltime absurda, geamurile au folii translucide, imitand un vitraliu. Descrierea strazii este continuata de descrierea casei lui Costache Giurgiuveanu pentru ca acolo se vor intampla majoritatea intamplarilor, casa in care va locui Felix Sima.

Casa reprezinta decadenta, la fel ca si strada. Existenta ascunsa a celorlalti, existent ape care Costache nu o dorea cunoscuta de toata lumea. Singurul pe care-l accepta este Pascalopol, dar si aici se strecoara interesul. Ca si celelalte case ale ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei - Varianta 10
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
860 cuvinte
Nr caractere:
4 785 caractere
Marime:
10.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, personaje
Predat:
la liceu
Sus!