Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prima jumatate a secolului s-a impus romantismul, pe la jumatatea secolului s-a impus in proza realismul.

Ideea este ca scriitorii realisti se inspira din realitate si o oglindesc asa cum este ea fara infrumusetari si modificari. Romanele realiste au cateva caracteristici aparte; personajul realist este un om tipic in amprejurari tipice.

Balzac isi dadea osteneala sa reconstituie societatea asa cum era ea si a creat tipuri ca: arivistul, ambitiosul, avarul, aventurierul, bancherul, etc. In operele realiste un personaj principal este banul.

Balzac descrie cu insistenta interioarele, exterioarele, imbracamintea personajelor pentru ca acestea puteau sa caracterizeze un personaj.

Stilul realist este unul simplu fara podoabe. Inca o caracteristica a stilului lui Balzac consta in faptul ca inca din primele randuri ale romanelor sale el situa cu mare precizie actiunea in spatiu si timp.

G. Calinescu a fost cel mai mare critic si istoric literar din Romania si un romancier de valoare. El aprecia, ca pe la 1930, romanul romanesc a trecut prea repede la modernism si nu s-a insistat destul asupra metodei balzaciene care este o metoda fundamentala in roman. In mod demonstrativ el a scris in 1938 romanul Enigma Otiliei in care a folosit metoda balzaciana.

2 Tema romanului Tema romanului Enigma Otiliei este specific balzacian. Romanul este istoria unei mosteniri, totodata romanul mai dezvolta o tema balzaciana si anume tema paternitatii.

La modul cel mai general romanul Enigma Otiliei descrie mica burghezie bucuresteana de la inceputul sec. XX si anume 1909-1911. 3 Subiectul romanului Romanul incepe in cea mai pura metoda balzaciana.

Intr-o seara din luna iulie a anului 1909 pe la orele 10 un tanar venea cu o valiza in mana de pe strada Sfintii Apostolii pe strada Antim. Tanarul era Felix Sima, el terminase liceul la Iasi si venea la Bucuresti sa locuiasca la tutorele sau mos Costache Giurgiuveanu. Felix ajunge la casa lui mos Costache Giurgiuveanu si ii deschide chiar batranul. Acesta se balbaie si este pe punctul sa nu-l primeasca, spre norocul lui, Felix este intampinat cu bucurie de Otilia fiica celei de-a doua sotii a batranului, si Felix si Otilia erau orfani si aveau cam aceiasi varsta. Felix este condus intr-o camera mare in care se afla mai multi oamenii. Autorul ii prezinta pe rand cititorului, pe fiecare cu trasatura de caracter dominanta.

Gazda mos Costache este un avar, Aglae, sora lui mai mica, este o baba rea deoarece ii jigneste cu doua replici pe Felix, Otilia si Pascalopol.

Aurica este fiica Aglaiei, este inca nemaritata, rea ca si mama ei si reprezinta tipul femei batrane.

In odaie se mai afla Simion Tulea sotul Aglaei care da dovada de o nebunie incipienta si Titi Tulea fiul Aglaei un tanar care se leagana de pe un picior pe altul ce a ce sugereaza ca nu are prea multa minte.

In zilele urmatoare Felix face cunostinta si cu alti membrii ai clanului Tulea, Olimpia, fiica cea ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 397 cuvinte
Nr caractere:
6 823 caractere
Marime:
10.62 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, roman
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei - Varianta 9
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanele lui George Calinescu dovedesc talentul epic al autorului.Ca si in cazul lui Lucian Blaga...
GEORGE CALINESCU , personalitate plurivalenta, de formatie enciclopedica este tipul scriitorului...
Incadrarea in epoca Publicat in 1938, Enigma Otiliei este un roman interbelic de referinta pentru...
George Calinescu se incadreaza in seria personalitatilor romanesti de tip enciclopedic, spirit...
Aproape toate scrierile mari pornesc de la un amanunt real semnalat, autobiografic, sau...
Sus!