Previzualizare referat:

Extras din referat:

George Calinescu este o personalitate plurivalenta, de formatie enciclopedica, tipul scriitorului total: critic si istoric literar, eseist si estetician, prozator si poet, dramaturg si publicist. Prin romanele lui, George Calinescu depaseste realismul clasic, creeaza caractere dominate de o singura trasatura definitorie, realizand tipologii (avarul, arivistul), modernizeaza tehnica narativa, foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor, inscriindu-se astfel in realismul secolului al XIX-lea. Romanul Enigma Otiliei are ca tema viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea. Autorul infatiseaza lumea detinatorilor de capital si pe aceea a arivistilor cu o ascutita ironie critica, relatiile de familie dezumanizate de goana dupa bani.

Un prim-plan al romanului prezinta cele doua familii Giurgiuveanu si Tulea.

Mobilul principal al tuturor actiunilor este mostenirea, averea lui Costache Giurgiuveanu pe care o vaneaza clanul Tulea.

Eforturile lor sunt canalizate statornic spre inlaturarea Otiliei, fiica vitrega a lui Costache Giurgiuveanu, fata celei de-a doua sotii, crescuta de acesta fara acte de adoptiune filiala legala.

Alt plan al romanului prezinta destinul tanarului Felix Sima, ramas orfan, venit sa studieze medicina in Bucuresti si care traieste prima sa experienta erotica. Acesta constituie fondul liric al romanului: iubirea romantica, adolescentina a lui Felix pentru Otilia. Costache Giurgiuveanu, unchiul lui Felix, trebuia sa-i fie tutore si sa-i administreze bunurile lasate de tatal sau, care murise. In casa lui mos Costache, unde va locui, ii cunoaste pe cei din clanul Tulea ce locuieste in vecinatatea casei lui Costache si pe Pascalopol, mosier, cu maniere alese, o prezenta nelipsita din preajma Otiliei si necesara prin generozitatea, experienta si cavalerismul omului rafinat.

Felix o iubeste pe Otilia, dar este gelos pe Pascalopol. Otilia il iubeste pe Felix si vrea sa-l ajute sa se realizeze in cariera lui stiintifica, intuindu-i cu maturitate si luciditate ambitia, dorinta de a ajunge cineva. Plimbarile cu trasura la sosea impreuna cu Pascalopol, capriciile si luxul satisfacute cu generozitate subtila si discreta de acesta, instinctul feminin precoce, inteligenta si discernamantul practic, izvorate dintr-o experienta timpurie nesigura, toate acestea o fac pe Otilia sa-l accepte pe Pascalopol drept sot.

Neintelegand actiunile Otiliei, Felix se considera pe sine o enigma. El va studia cu seriozitate, va deveni medic si profesor universitar, facand o casatorie stralucita. La sfarsitul romanului aflam ca Pascalopol, i-a redat libertatea Otiliei, care va ajunge in Spania si America, nevasta unui conte. Privind o fotografie recenta a Otiliei, Felix va vedea o figura straina, o Otilie maturizata, chipul ei de acum spulberand imaginea enigmaticei adolescente. Otilia va ramane pentru el o amintire, o imagine a eternului feminin.

Pe celalalt plan, al luptei acerbe pentru ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Enigma Otiliei - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 799 cuvinte
Nr caractere:
9 173 caractere
Marime:
11.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, personaje
Predat:
la liceu
Sus!