Emoție de toamnă de Nichita Stănescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia lui Nichita Stanescu este una deschisa, libera care uimeste cititorul si ale c; rei versuri sunt intelese diferite de fiecare om. Poezia Emotie de toamna este inclusa in volumul O viziune a sentimentelor. Indragostitul este dezamagit de dragostea asta ce-l face sa sufere. Expresia acopera-mi inima cu ceva exprima sentimentul de instrainare, tristete; tanarul simte nevoia de alinare.

Pentru acesta sosirea toamnei corespunde cu racirea iubirii; vantul care bate peste focul dragostei, transformandu-l in cenusa.

Propozitia acopera-mi. cu umbra ta semnifica plecarea iubitei; tanarul este parasit si el ramane doar cu amintirile frumoase, insa acesta o va astepta sa se intoarca.

Al treilea vers sugereaza despartirea reala Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori ceea ce-l face pe indragostit sa distruga iubirea pe care o simte ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori; aceste aripi ascutite ii strapung inima facandu-l sa sufere, iar hiperbola pana la nori exprima limita durerii, adica infinita.

Indragostitul se teme ca iubita sa va gasi pe altcineva sa te pierzi intr-un ochi strain pe care insa nu-l va cunoaste asa cum l-a cunoscute pe el.

Expresia si el o sa te-nchida cu-o frunza de pelin sugereaza amaraciunea unei relatii traita in minciuna, asemenea gustului neplacut al unei frunze de pelin.

In ultima parte a poeziei exprima tristetea, teama, dar si speranta: Si-atunci ma apropii de pietre si tac/iau cuvintele si le-nec in mare. /Suier luna si o rasar si o prefac/intr-o dragoste mare. Tanarul se apropie de pietre vrand sa le marturiseasca durerea sa, dart ace si isi ineaca vorbele in mare, gasind alte modalitati de exprimare.

Indragostitul se foloseste de elementele spatiului cosmic pentru a-si regasi speranta; transforma luna intr-o noua dragoste de care este sigur ca nu il va rani niciodata Versurile au intre 7 si 15 silabe, masura fiind variata.

Rima folosite este imperecheata in prima strofa, iar in cea de-a doua este incrucisata.

Constantin Ciopraga spune in cartea sa Personalitatea literaturii romane ca: Nichita Stanescu e in fond un nelinistit, dr unul care-si proiecteaza dramele pe un ecran universal, eliberandu-se oarecum de ele prin raportare la destinul uman in genere. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emotie De Toamna De Nichita Stanescu - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
385 cuvinte
Nr caractere:
1 957 caractere
Marime:
7.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poezie, motive, teme
Predat:
la gimnaziu
Sus!