Emoție de toamnă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceasta opera este scrisa de N. Stanescu, acesta fiind unul dintre marii poeti romani contemporali care a creat un limbaj poetic nou, capabil sa transpuna o anumita viziune asupra lumii inconjuratoare.

Poezia a fost publicata in anul 1964 in volumul de versuri O viziune a sentimentelor. Prin tematica, natura si iubirea, teme care de astfel constitue motivul, textul se inscrie inspecia elegiei, apartinand genului liric.

Prin vb. Intranzitiv a venit se realizeaza o emotie melancolica ratacitoare intr-un trecut identic cu un prezent prezentul scrierii. Acopera-mi, prezinta un verb la imperativ care, insotit de pronumele personal la pers. I, realizeaza o stare de apropiere dureroasa durerea constand in faptul ca tot ce ii mai lega este o rugaminte care chiar daca va fi sau nu implinita, ramane fara continuitate din pronumele nehotarat ceva se intelege existenta unui anumit obiect uzual dar nu tocmai potrivit cu ceva/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Acel ceva devine brusc un lucru importantsi interesant, atat de interesant incat se poate identifica cu sintagma umbra ta. Prin umbra ta se denota un mister intr-o oarecare masura dezgolit, destainuit, dar care intotdeauna va avea micile sale parti neexplorate. Ma tem ca n-am sa te mai vad, oneori realizeaza un contrast intre prezenta eului liric exprimate prin vb insotit de pronumele personal la persoana I ma tem si ambiguitatea existentei iubitei n-am sa te mai vad uneori (te voi vedea tot timpul sau nu te voi mai vedea diciodata, nicidecum nu te voi mai vedea din cand in cand, si si nici atunci cand ne va fi scrissa ne intalnim nu te voi mai vedea. Indeargostitul este speriat de gandul ca iubirea i se va stinge daca nu isi poate vedea iubita.

Intreaga poezie cuprinde atat elemente terestre toamna, mare cat si elemente cosmice nori, luna, eul liric penduland intre cele doua spatii.

Intre cele elementele planului natural le intalnim si pe cele fundamentale universului pamantul, apa, aerul si focul care in poezie sunt sugerate de cuvintele pietre, mare, nori, luna. Pentru asi exterioriza sentimentele poetul foloseste cele 3 timpuri: prezent (ma tem) -o actiune reala, trcut (a venit) -o actiune reala, viitor (o sa se inchida) -o proiectie in viitor.

Din punct de vedere al versificatiei observam ca prima strofa formata din 6 versuri (sextina) are rima imperecheata iar cea de a doua strofa este un catrean cu rima incrucisata, masura versurilor fiind inegala variand de la 7-15 silabe Muzicalitatea versurilor este data de numeroasele fig de stil prezentate in text. Acestea sunt: metafora (or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori), inversiuni si altele. Acestea ne introduc in lumea magica a poeziei formata de eul liric prin sentimentele de melancolie aparute in urma detramarii dragostei.

Poezia Emotie de toamna ca si celelalte poezii alr lui Nichita Stanescu se remarca prin originalitate, prin bogatia metaforica a limbajului poetic, prin lirismsi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emotie De Toamna - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
500 cuvinte
Nr caractere:
2 754 caractere
Marime:
8.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poem, motive
Predat:
la gimnaziu
Sus!