Previzualizare referat:

Extras din referat:

Destin unic, tensiune maxima dar singulara, acesta este modul in care Nichita Stanescu il vedea pe omul de geniu ce a fost si deapururi va ramane Eminescu. Acelasi Eminescu este vazut de marele indrumator al culturii si literaturii romane, Titu Maiorescu, ca produs al propriului sau geniu, un individ de o forta interioara iesita din comun, care a invins prin creatie toate vicisitudinile existentei. Astfel Maiorescu prin claritatea viziunii sale, a pus bazele mitului eminescian ce domina mentalitatea unui intreg popor de mai bine de un secol.

A vorbi despre Eminescu inseamna a vorbi despre geniu. si asta pentru ca numai cuvantul mestesugit al unui spirit de exceptie putea naste noi pasiuni si idealuri, putea crea mituri noi si darama credinte vechi impunandu-se in literatura vremii intr-o perioada atat de scurta de timp. Opera magului eminescian traieste prin vastitate, diversitate si profunzime. Ea valorfica simboluri consacrate, dar genereaza deopotriva metafore sclipitoare si neasteptate, prin asocieri de cuvinte sau prin identitati noi date unor termeni. Este insa o opera unitara care sta marturie pentru generatiile ce vor urma geniului innascut al poporului nostru, pentru ca poezia eminesciana se naste din sevele pamantului romanesc.

Cunoscand consacrarea intr-o perioada cand curentul initiat de romantici isi traia ultimele clipe de glorie, inegalabilul poet reinvie miscarea romantica, dovada cea mai graitoare fiind felul in care manuscrisele sale sunt cercetate de oamenii de litere din toate colturile lumii. Eminescu preia o serie de mituri si motive din literatura universala, pe care le imbina insa cu rezultatele indelungatelor sale studii, derulate sub impulsul de a defini sub o forma concreta si precisa, niste coordonate tipic romanesti, pentru a aborda diferite concepte. Aceste concepte se refera fie la forma pe care trebuie sa o imbrace poezia in functie de ideile pe care le exprima, fie la unele tematici filozifice care pot fi folosite in poezie cand se fac analogii sau in cazul simbolurilor.

Mihai Eminescu valorifica in opera sa, stiinta, filozofia, ritmul istoric al veacului si intelepciunea anticilor. Ca individ inzestrat cu o inteligenta iesita din comun, a abordat in profunzime teme universale, dintre care din punct de vedere stiintific sunt de mentionat: timpul, ca lait motivul sau supratema operei sale si cosmicul prezent in opere ca Scrisoarea I, La steua, Luceafarul, prin concepte precum: infinitul, geneze sau prabusiri cosmice, luna, soarele, stelele, luceferii, cerul, zborul intergalactic, haosul, muzica sferelor.

In afara de poezii, Eminescu are preocupari ce ni s-ar parea curioase, daca n-am cunoaste firea insetata de absolut a poetului.

Nevoia interna de unitate in explicarea universului impinsese pe acest spirit speculativ sa caute abstractiunile necesare in stiinte, mecanica si astronomie. In caietele de scoala, Eminescu isi facea insemnari dupa publicatii stiintifice, copiind observatii ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 249 cuvinte
Nr caractere:
12 319 caractere
Marime:
12.05 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
eminescu, indrumator cultural
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Eminescu - Varianta 4
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Conceptia estetica eminesciana nu este formulata in studii teoretice; cu exceptia catorva...
S-a nascut pe 15 ianuarie 1850 la Botosani al saptelea din 11 copii zamisliti de Gheorghe si...
S-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850; este al saptelea din cei 11 copii ai caminarului Gh....
Apartinand, cel putin teoretic, la doua curente literare diferite, cele doua poeme sunt cele mai...
house and outdoors, in a total freedom in moves, and touch with peple and nature. Eminescu evoked...
Sus!