Două loturi demonstrație că este nuvelă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incadrare Doua loturi este o nuvela deoarece este o opera epica in proza de intindere mare, pe mai multe planuri narative, cu personaje putine, complexe datorita caracterului. Modalitatile artistice dau expresivitate textului iar modul de expunere predominant este naratiunea la persoana a III-a Tema nuvelei reliefeaza viata unui slujbas neinsemnat al statului care duce o existenta grea iar printr-un castig intamplator se poate imbogati pe neasteptate.

Titlul este constituit din doi termeni: numeralul doua si substantivul loturi care evidentiaza intriga actiunii Spatiul actiunii este precizat. Spatiul deschis este identificat in locul actiunii, Bucuresti si spatiile inchise sunt casa lui Lefter, casa chivutelor, beraria, sectia de politie, ministerul si banca.

Timpul: Actiunea se desfasoara in secolul XIX, fiind reliefat si timpul lectorului, timpul personajelor al istoriei si al naratorului.

Intriga releva eforturile disperate ale lui Lefter Popescu de a gasi lozurile cumparate cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.

Desfasurarea actiunii reliefeaza momentul in care Lefter isi aduce aminte unde a pus biletele. Sotia ii spune ca a dat jacheta cenusie unei chivute pe niste farfurii. Nervos, Lefter pleaca in cautarea chivutelor cu capitanul Pandele si comisarul Turtureanu, cointeresati si ei in gasirea biletelor. Cei trei le agreseaza pe chivute dar nu afla nimic de la ele ducandu-le la sectie. Cei trei pleaca la berarie unde Lefter se intalneste cu seful sau. Dupa ce a plecat de la berarie inspre sectie, vorbeste cu capitanul Pandele si ii ofera un procent mai mare din castig daca face presiuni asupra chivutelor.

Ajungand la sectie afla ca tigancile au fost eliberate si incearca sa le ofere un procent din castig pentru a-i inapoia biletele dar este agresat. Prezentandu-se la minister pentru a-i inapoia dosarul, sefului sau, gaseste biletele in sertar. Fericit isi inainteaza demisia.

Punctul culminant evidentiaza momentul in care bancherul ii spune ca biletele nu sunt castigatoare deoarece au numerele inversate. Lefter se comporta in acel moment ca un om nebun Deznodamantul prezinta cele doua variante ale autorului, prima in care sotia este la manastire iar domnul Lefter se plimba pe strada strigand viceversa, iar a doua varianta in care autorul recunoaste ca nu mai stie nimic despre personaje. Personajele acestei nuvele sunt complexe si diverse. Personajul principal este Lefter Popescu, personaje secundare sunt sotia si capitanul Pandele, personaje episodice sunt comisarul Turtureanu si seful lui Lefter de la Minister iar personaj figurant este prietenul sau Mitica care il avertizeaza printr-o scrisoare de situatia de la serviciu. Chivutele si bancherul au un rol important deoarece completeaza caracterul personajului principal. Domnul Lefter Popescu este impulsiv, violent, brutal deoarece crede ca toti se impotrivesc visului sau de imbogatire. Intra in conflict cu toti chiar daca sunt prieteni sau ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doua Loturi Demonstratie Ca Este Nuvela - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
635 cuvinte
Nr caractere:
3 187 caractere
Marime:
9.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
nuvela, apartenenta, specie
Predat:
la liceu
Sus!