Două loturi de Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. L. Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane. Opera lui vasta cuprinde: nuvele (In vreme de razboi; O faclie de Paste), schite (Vizita; D-l Goe), piese de tiatru (O scrisoare pierduta; O noapte furtunoasa). Nuvela este opera epica in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat a schitei si mai restransa decat a romanului, cu un singur fir narativ, avand o intriga mai complicata, ce determina conflicte puternice, prin care se evidentiaza caracterul mai multor personaje.

Doua loturi are ca tema soarta micilor functionari, care aspira sa depaseasca umila lor conditie prin intermediul unor castiguri faciale, neasteptate.

Actiunea nuvelei, mai dezvoltata decat a schitei, este plasata in Bucurestiul inceputului de secol XX si cunoaste o mare mobilitate in spatiu, avand mai multe locuri de desfasurare: casa lui Lefter Popescu, mahalaua Farfurigiilor, casa chivutelor, sectia de politie, beraria, ministerul, sediul loteriei. Intamplarile nu sunt prezentate in ordine cronologica. Astfel, intriga devanseaza expozitiunea, infatisandu-i pe sotii Popescu in cautarea fertila a celor doua bilete de loterie ratacite. Durata actiunii este mai intinsa, acoperind o perioada indelungata de timp.

Expozitiunea imprejurarile prin care Lefter Popescu a ajuns sa cumpere cele doua loturi, cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.

Desfasurarea actiunii cuprinde intamplarile legate de incercarile disperate ale functionarului de a recupera biletele pierdute: descinderea in mahalaua Farfurigiilor, arestarea tigancelor, intoarcerea lui Lefter, amenintat cu concedierea, la minister.

Actiunea atinge punctul culminant in momentul in care Lefter, gasind biletele in sertarul biroului, isi da demisia si se indreapta spre sediul loteriei peantru a-si ridica banii castigti.

Nuvela propune doua variante de Deznodamant. Lefter este imaginat peste cativa ani de la nefericita intamplare ca un batran ratacind pe strazile Bucurestiului si repetand mecanic cuvantul viceversa, in timp ce sotia lui ajunge intr-o manpstire unde colectioneaza cioburi - obsesie declansata de spargerea farfuriilor. A doua varianta de deznodamant este cea a cititorului, care are astfel posibilitatea de a intregi opera.

Textul apartine genului epic, deoarece autorul construieste, cu ajutorul cuvintelor, o lume imaginara. Ca orice scriere epica, nuvela are actiune si personaje, prin intermediul carora autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele. Intamplarile sunt relatate la persoana a III-a, din perspectiva unui narator-exterior. Modul de expunere predominant este naratiunea, care se impleteste armonios cu dialogul, mijloc de caracterizare indirecta a personajelor si de exprimare a conflictelor.

Personajele sunt mai numeroase decat in schita si se deosebesc in functie de rolul lor in actiune: principale (Lefter Popescu), secundare (tigancile, comisarul Turtureanu, capitanul Pandele), episodice (sotia, bancherul, seful). Trasaturile personajului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doua Loturi De Ion Luca Caragiale - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
620 cuvinte
Nr caractere:
3 255 caractere
Marime:
10.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, nuvela
Predat:
la liceu
Sus!