Doua Loturi De Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contemporan cu doi ani mai mic decat Eminescu, Caragiale s-a nascut in 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, astazi cartier al orasului Ploiesti. Invata la scoala Sfintii Petru si Pavel , cu dascalul Basil Dragosescu.

Ramas orfan, contribuie la intretinerea familiei, frecventand si cursurile scolii filarmonice a unchiului sau, Iorgu Caragiali. Lucreaza ca si redactor si corector la diverse ziare, colaborand cu Eminescu la ziarul conservator Timpul si cu Cosbuc la revista Vatra. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut in afara tarii, unde se exilase, dezamagit de viata politica romaneasca si moare in iunie 1912, fiind adus in tara si inmormantat la cimitirul Bellu. Clasic al literaturii romane, I. L. Caragiale este un mare prozator si dramaturg. Alaturi de schitele memorabile (Vizita, D-l Goe, Lantul slabiciunilor, Un pedagog de scoala noua, La Peles, etc.) si nuvelele sale ( O faclie de Paste, Doua loturi, Kir Ianulea, In vreme de razboi ), Caragiale este mai ales un mare dramaturg, remarcabil prin comediile sale (O scrisoare pierduta, Onoapte furtunoasa ) ca si prin drama Napasta . Nuvela infatiseaza viata micilor functionari care viseaza sa depaseasca umila lor conditie sociala prin intermediul unor castiguri neasteptate. In aceasta lume, comicul se limiteaza la schitarea unor aparente in spatele carora evolueaza eroi al caror destin este marcat tragic.

Eroul nuvelei afla ca a tras doua bilete castigatoare la loterie. Ghinionul il urmareste pe acest om simplu : el rataceste biletele, fapt care il determina sa porneasca disperat in cautarea lor. Cand le descopera, in final, fericirea lui este de scurta durata, fiindca descopera ca numerele biletelor fusesera inversate. Socul zdruncina existenta si sanatatea sotilor Popescu. Posibilul sfarsit al nuvelei este sumbru prin consecintele sale asupra eroilor. Perspectiva ratata a bogatiei iluzorii le tulbura mintea pentru tot restul zilelor si ii arunca intr-un alt tip de existenta, aflat sub semnul hazardului, fara sa mai aiba vreun control asupra propriilor vieti.

Spatiul si timpul : Actiunea este plasata in Bucurestiul inceputului de secol, intr-o toamna de neuitat pentru Lefter Popescu. Inceputul de secol nu aduce schimbari spectaculoase in viata bucurestenilor, care se plang cum se scumpeste viata din zi in zi; despre aceasta Lefter Popescu vorbeste suparat : Rusine pentru acest inceput de secol ! de trei ori rusine !. Actiunea ne ofera cateva repere spatiale asupra carora scriitorul nu insista foarte mult : casa lui Lefter Popescu, mahalaua Farfurigiilor, casa chivutelor, sectia de politie, beraria, ministerul si sediul loteriei.

Planul simplu de idei (Momentele subiectului) : Intriga : Lefter Popescu impreuna cu sotia sa cauta cu disperare biletele de loterie castigatoare pe care batranul le-a ratacit Expozitiunea : Lefter a cumparat doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele ...

Bibliografie:

- Carmen Iordachescu, Sa dezlegam tainele textelor literare

- Florin Sindrilaru si Steluta Pestrea Suciu, Dictionar de texte literare

- www.referat.ro

- www.e-referate.ro

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 385 cuvinte
Nr caractere:
19 879 caractere
Marime:
24.10 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
nuvela, opera, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Doua Loturi De Ion Luca Caragiale - Varianta 5
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
I. L. Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane. Opera lui vasta cuprinde:...
Marele nostru classic, Ion Luca Caragiale s-a nascut in satul Haimanale (azi 1. L Caragiale ),...
Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852, intr-o modesta taranie gospodareasca din satul...
Ion Luca Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru,...
I. L. Caragiale apartine alaturi de Eminescu, Creanga si Slavici perioadei marilor clasici. S-a...
Sus!