Donna Alba de Gib Mihaiescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Donna Alba apare in 1935 la editura Cartea romaneasca, fiind primit in mod elogios de critica si de public.

Donna Alba, Mihail Aspru, obsesia erotica ce traseaza cu desavarsire liniile destinului sau, ajungand dintr-un tanar nonconformist si aventurier un avocat celebru (Mi-au placut totdeauna drumurile complicate, incur cate, al caror sfarsit sa nu poata fi vazut, nici macar ghicit, dupa primii pasi). Personajul principal (pozitiv), Mihail Aspru, este surprins de ca tre scriitor in timpul evolutiei acestuia capatand noi si complexe trasa turi. Astfel, el este stapanit timp de zece ani de un sentiment intens pentru aceea care el o considera absolutul erotic si careia doreste sa-i dedice sensul existentei sale si anume Alba Ypsilant, dand dovada de o rara perseverenta. Prima intalnire cu Alba ii va marca destinul, scopul vietii lui gravitand din acel moment in jurul iubirii absolute ce acesta i-o poarta. Eroul intelege de la inceput ca femeia exceptional frumoasa, cu o personalitate unica, nu poate fi impresionata decat de un barbat pe masura ei, fiu al propriilor fapte, asa cum va deveni Aspru insusi prin toate mijloacele posibile. Mihail Aspru devine prototipul intelectualului renuntand la viata de aventurier pentru a-si face un rost in viata calauzindu-se dupa modelul sau, printul Serban. Astfel, hotaraste sa termine Facultatea de Drept pentru a cunoaste in profunzime mizeriile omenesti si atatea taine ale vietii, pe care numai judecatile le pot infatisa. Castiga increderea principelui, care ii incredinteaza pregatirea documentatiei in procese dificile, il lasa sa obtina amanari de termene si chiar sa pledeze. Treptat va de veni avocat pledant, capatand respectul maestrului, indeplinindu-si in a cest mod idealul intelectualului.

Dupa cei zece ani traiti in umbra si casa maestrului Serban si avand pregatirea necesara, va incerca si va reusi sa-i redea demnitatea fiintei visului sau vesnic de iubire.

Dragostea barbatului este mai mult decat posesiune trupeasca, devine aproape o forma de extaz erotic, pentru ca el o iubeste pe Alba cu toata patima indelung reprimata a celor zece ani de asteptare. In final, tot sacrificiul facut pentru idealul sau erotic intruchipat de Alba Ypsilant nu va fi in zadar pentru ca acesta va dobandi ceea ce-si dorise atat de mult de un timp indelungat.

Protagonistul operei Donna Alba se evidentiaza in primul rand prin capacitatea acestuia de a iubi cu patos o femeie necunoscuta, dar care pentru el aceasta insemnand telul sau in viata, iar in al doilea rand prin absolutul intelectual de care da dovada pe intreg sirul actiunilor sale.

Studiul obsesiilor ramane mai departe tema predilecta a romancierului Gib I. Mihaescu, prezent atat la locotenentul Ragaiac din romanul Rusoaica cat si la Mihail Aspru din Donna Alba, ambii incadrandu-se in seria istorica a intelectualilor neadaptati.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Donna Alba De Gib Mihaiescu - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 037 caractere
Marime:
8.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, literatura
Predat:
la liceu
Sus!