Previzualizare referat:

Extras din referat:

Doina este o creatie lirica in care sunt exprimate in mod direct cele mai profunde sentimente ale poporului roman.

Doina Frunza verde maghiran face parte din creatia de poezii populare publicate de V. Alecsandri si a aparut in cartea Doine din Tara Romaneasca sub titlul Mehedinteanul. Este o doina de haiducie in care poetul anonim isi exprima in mod direct admiratia fata de vitejia si curajul haiducului, fata de dorinta arzatoare a acestuia de a participa alaturi de cei care lupta pentru libertatea sociala si nationala.

Pentru faptul ca in continutul lor este folosit cuvantul frunza cu derivatele sale, doinele au fost numite cantece de frunza. Si aceasta doina contine acest cuvant constituind de altfel inceputul celor doua parti ale creatiei, Prima parte incepand cu Frunza verde maghiran si cealalta cu Frunza verde paducel. Doina este localizata prin cateva elemente (Mehedinti, Olt, Tudor) in zona Mehedintului in timpul revolutiei lui T. Vladimirescu la 1decembrie 1821. In prima parte eul liric, se confeseaza, isi dezvaluie originea marcata de o latura reala, dar si de una fabuloasa izvorata din comuniunea omului cu natura.

Tanarul a fost scaldat in Olt, frecat cu busuioc ca sa capete putere si rezisten- ta de la natura.

Ca dovada el va devenii un tanar viteaz, curajos care va lupta pentru cei saraci, dar si pentru libertatea nationala a tarii.

Trecerea de la o parte la alta a doinei se face cu ajutorul exclamatiei retorice aoleo ce foc de dor prin care eul liric isi exprima bucuria si speranta ca va avea posibilitatea sa se alature pandurilor lui Tudor.

Partea a doua incepe cu expresia Frunza verde paducel si evidentiaza adeziunea totala a haiducului fata de miscarea lui T. Vladimirescu in slujba careia isi va pune toate calitatile (curaj, pricepere de a manui armele, rapiditate in lupta, spirit de sacrificiu.) Doina se incheie cu exclamatia retorica aoleo dand astfel creatiei o perfecta unitate compozitionala. Reluarea exclamatiei la finalul fiecarei parti duce la cresterea dramatismului, la evidentierea profunzimii sentimentelor. Ideea de dramatism este accentuata si de prezenta expresiilor ce foc de dor, ma arde focul si tipa sufletul in mine. Sentimentul dominant este dorinta arzatoare de libertate a haiducului caruia i se alatura atasamentul total si neconditionat fata de cei care lupta pentru neatarnarea sociala si nationala.

De aici izvoraste si un sentiment de bucurie pentru faptul ca haiducul poate sa faca ceva util pentru popor si tara sa.

Este exprimata si mandria, satisfactia de a fi haiduc, constiinta de sine a celui care poate sa-si ajute semenii. Toate sentimentele exprimate si insusirile haiducului sunt legate printr-o serie de procedee artistice (figuri de stil). Se intalnesc forme de superlativ absolut realizat in mod expresiv (viteaz de tot, ce foc de dor, repetarea exclamatiei retorice aoleo, epitetul metaforic cu inima de otel). Autorul foloseste si forme ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doina Populara - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
628 cuvinte
Nr caractere:
3 043 caractere
Marime:
8.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
doina, specie literara
Predat:
la liceu
Sus!