Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nicolae Filimon isi propune sa contureze artistic o anumita categorie sociala, caracteristica secolului XIX, si anume tipul ciocoiului, definit in Dedicatie si Prolog. Primele fiziologii fusesera scrise, dupa model francez, de Costache Negruzzi, I. Heliade Radulescu, M. Kogalniceanu, fiind un gen literar la moda.

In maniera fiziologista, Filimon sintetizeaza esenta morala si sociala a tipului: Ciocoiul este totdeauna si in orice tara un om venal, ipocrit, las, orgolios, lacom, brutal pana la barbarie si dotat cu o ambitiune nemarginita. Scriitorul isi propune sa urmareasca in deosebitele faze prin care el a trecut de la ciocoiul cu anteriu si cu calamari la brau al timpilor fanariotici, pana la ciocoiul cu frac si cu manusi albe din zilele noastre. Prin romanul Ciocoii vechi si noi Filimon realizeaza doar ciocoiul din prima faza, al timpilor fanariotici, pe fundalul Bucurestiului aflat la finele epocii feudale si de avant a burgheziei (1814 1825). Conflictul romanului este prefigurat chiar in Dedicatie: Voua, dar, straluciti luceferi ai vicielor, care ati mancat starea stapanilor vostri si v-ati ridicat pe verinele acestora ce nu v-au lasat sa muriti in mizerie Desi personajele sunt construite in alb-negru, bune si rele, aceste forte umane nu intra in conflict, ele avand o existenta paralela.

Dinu Paturica va intra in conflict cu Andronache Tuzluc ciocoi consolidat, in devenirea sa ruinandu-si propriul stapan. Scriitorul urmareste simultan efortul gradual spre parvenire, depus cu luciditate de eroul sau, si ruinarea sistematica a postelnicului.

Povestea lui Dinu Paturica se contureaza in cursul naratiunii, urmarind indeaproape fisa fiziologica.

Trasaturile fizionomice dezvaluie trasaturile intime, gesturile, mimica, vestimentatia, interioarele vorbesc despre starea sociala, nivelul economic si cultural al personajului.

Eroii sunt portretizati in capitole speciale; cu desavarsita tehnica balzaciana este facuta prezentarea eroilor principali (G. Calinescu) In capitolul I, dedicat lui Dinu Paturica, scriitorul inregistreaza in amanuntime trasaturile fizice care implica trasaturi morale: scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, cu nas drept si cu varful cam ridicat in sus, ce indica ambitiunea si mandria grosolana. Imbracamintea lui Dinu Paturica vorbeste de saracia sa, de conditia lui umila: Imbracat cu un anteriu de samalagea rupt in spate, cu picioarele goale bagate in niste inimi de saftian, care fusesera odata rosii, dar isi pierdusera culoarea din cauza vechimei. Ca scriitor ce vrea sa moralizeze, sa indrepte, Filimon previne cititorul asupra intentiilor personajului: trasaturile fetei sale lasau sa se vaza pana la evidenta ca gandirea ce-l preocupa nu era decat planuri ambitioase. Filimon procedeaza ca un scriitor realist; prin descrierea imbracamintei el fixeaza epoca si calitatea sociala a personajului sau.

Sub aspectul deplorabil al tanarului ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 044 cuvinte
Nr caractere:
11 013 caractere
Marime:
13.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, personaj
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dinu Paturica
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Figura lui Dinu Paturica e menita a intruchipa in concretul textului ciocoimea, acea patura...
Pentru redactarea romanului, scriitorul a cercetat arhivele domnesti inspirandu-se din...
Scriitorul Ion Marin Sadoveanu, a trait in perioada 1893-1964, s-a nascut la Bucuresti ca fiu al...
Ciocoii vechi si noi (denumit si Ce naste din pisica soareci mananca) este un roman romanesc,...
Romanul lui N. Filimon ,,Ciocoii vechi si noi sau ce naste din pisica soarici mananca"(1863)...
Sus!